Většina českých novinářů si myslí, že má patent na pravdu, stěžoval si před lidmi lidovec Zdechovský. Jednou už to prý novináři napsal a takto dopadl

07.11.2015 10:19

REPORTÁŽ Europoslanec Tomáš Zdechovský debatoval v pátek 6. listopadu v Turnově. Lidi zajímala hlavně migrace. „Jen třetina z migrantů má právo požádat o azyl,“ objasnil. V Evropském parlamentu působí ve výborech zabývajících se migrací a rozpočtem. Proto ví, že „Turci tři miliardy nedostanou. Nedáme je do kupy. Ale zdůraznili jsme jim, že když něco neudělají s pětadvaceti tisíci převaděči, nedostanou žádnou pomoc,“ vysvětlil.

Většina českých novinářů si myslí, že má patent na pravdu, stěžoval si před lidmi lidovec Zdechovský. Jednou už to prý novináři napsal a takto dopadl
Foto: Daniela Černá
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Anketa

Jste ochotni u sebe ubytovat uprchlíka?

2%
98%
hlasovalo: 22207 lidí
Do turnovské Jiráskovy ulice, v níž sídlí dům zvaný Orlovna, zavítal v pátek odpoledne europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Přišla si ho poslechnout skupinka sympatizantů, mezi nimiž kromě několika matadorů věku zralého převažovali mladí lidé. Možná i proto, že sám Zdechovský je na politika mladík, 2. listopadu oslavil 36 let. V úvodu představil přítomným svůj životní příběh a pak se zeptal, na jaké téma se bude diskutovat. Volba padla, jak by asi uhodli všichni tipéři, na imigraci a islám. 
 
Muslimové jsou netolerantní
 
„Mně nevadí lidé jiných náboženství – hinduista, buddhista. Ale u muslimů mi vadí, že jsou tak netolerantní. Neříkám, že je takový každý muslim. Ale ta víra jako taková je netolerantní. Třeba vůči Židům,“ uvedl jeden z věkem zralejších účastníků debaty. „Ten problém ale není u všech. Muslimové třeba v Libanonu, ale i v Izraeli jsou tolerantní. Když koukáme na uprchlíky, tak se bojím, abychom s vaničkou nevylili i dítě,“ obával se europoslanec.
 
Aktivní diskutér pokračoval. „Vybírejme si mezi uprchlíky. Ne nějaké gaunery, ale slušné lidi. Hlavně odborníky, které potřebujeme,“ doporučoval. Zdechovský pak vysvětlil různé kategorie lidí přicházejících do Evropy. „První mýtus je, že je přijmeme na doživotí. Není tomu tak. Kdo získá v azylovém řízení azyl, má ho dočasně. Po dobu války. Od roku 2013 je to takto i v Německu. Česká republika je ještě striktnější. Dává azyl jen na rok a po roce ho obnovuje s ohledem na situaci,“ upozornil. Pak připomněl, že v Česku v dobách poměrně nedávných vystudovalo na pět tisíc Syřanů. „Díky tomu jsme měli velký obchod se Sýrií a řada Syřanů jezdila ve škodovkách,“ konstatoval Zdechovský.
 
Jen třetina má právo na azyl
 
Redaktor ParlamentníchListů.cz se europoslance, který mimo jiné je v Evropském parlamentu ve výboru, který se zabývá migrací, zeptal na čísla. Kolik je mezi uprchlíky lidí, jež mají podle Ženevských konvencí právo na azyl, protože jim prokazatelně hrozí nebezpečí ohrožení života, a kolik je těch takzvaných ekonomických? „Poměr je třetina ku dvěma třetinám. To znamená, že třetina z nich jsou lidé, kteří splňují nárok na azyl,“ objasnil. Takže pro příklad, který uvedl: Když sem přijde tisíc imigrantů – tak z nich je tři sta azylantů. „Z té třetiny je sedmdesát procent Syřanů,“ konstatoval.
 
Následně objasnil situaci ekonomických migrantů. „Může se stát, že o některého budeme mít zájem. Třeba o lékaře nebo zdravotní sestru ze Srbska. Ale nedostanou azyl. Takže nebudou mít nárok třeba na sociální dávky,“ uvedl. A ti ostatní? „Kosovana bez povolení k pobytu vyzveme, aby sám odjel. Co se týče například Pákistánců a Indů, naložíme je do vojenských letadel a odvezeme,“ zdůraznil.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec
 
Chválím ParlamentníListy.cz. Jsou tam názory ze všech stran. Vyjádřit se může každý
 
Další debatér, tentokrát mladší, si postěžoval na nedostatek informací, které dostává z médií. „Referují o tom zjednodušeně. Pak se tu začnou šířit xenofobní nálady. Přidají se k tomu pan prezident, Konvička a Okamura, kteří se na tom přiživují. A to je podle mě mnohem větší nebezpečí než migrace samotná. Vadí mi, že není moc prostor dozvědět se dostatek kvalitních informací,“ stěžoval si.
 
Zdechovský mu odpověděl. „Pochválím ParlamentníListy.cz. Sice tam pustí i nějaké hrůzy, ale máte tam názory ze všech stran. Může se tam vyjádřit každý. Ať už je objektivní, nebo neobjektivní. Proto jim rád poskytnu rozhovory. Ale většina českých editorů si myslí, že má patent na pravdu. A tak přinášejí pouze jednostranné pohledy. A to mi vadí,“ řekl. 
 
Že jsou Češi xenofobové, podle něj píšou například v Mladé frontě Dnes. „Napsal jsem tomu novináři – Proč to píšete? Dvanáct set Čechů pomáhá zvládat migrační krizi v Chorvatsku, Srbsku, Slovinsku. Tak proč píšete, že jsou Češi xenofobové. Máme v domě syrskou rodinu. Lidé jim pomáhají. Není pravda, že jsou Češi xenofobové,“ domníval se Zdechovský. Přítomní pokyvovali a konstatovali, že vlastně téměř každý přítomný poslal uprchlíkům nějakou pomoc.
 
Turci tři miliardy nedostanou
 
O slovo se opět přihlásil nejaktivnější účastník debaty. Podle něj hrozí velké nebezpečí na Blízkém východě i křesťanům. „A ty bychom měli brát přednostně. Jako to navrhují Slováci,“ myslel si. A zeptal se, jak je to s těmi třemi miliardami, které mají dostat Turci od Evropské unie za to, že uprchlíky zadrží na svém území.
 
Zdechovský je také v rozpočtovém výboru Evropského parlamentu a jeho odpověď byla překvapivá. „Turecko žádné tři miliardy nedostane, protože je v rozpočtu nemáme. Německá kancléřka pak výrok zmírnila, že to bude v několika letech. Ale ani za několik let takovou částku do kupy nedáme,“ objasnil. Turecko podle něj od EU slyšelo jednoznačná slova. „Buďto s těmi pětadvaceti tisíci pašeráky něco uděláte, nebo od nás nedostanete vůbec žádnou pomoc na uprchlické tábory,“ zdůraznil a dodal pár slov k Řecku. „Na půdě Evropského parlamentu se diskutuje o vyhození Řecka ze schengenského prostoru,“ sdělil.
 
Za jednu miliardu dostaneme 2,3. Že jsme si to tady rozkradli, je naše věc
 
Na závěr se řeč stočila k evropských dotacím. „Přijde mi, že jsou hodně nadužívané. Je s tím spojena spousta úředníků, administrativy. Dotace podnikatelským subjektům často deformují tržní prostředí,“ zkritizoval je mladík. Zdechovský je však hájil. „Dnes jsem byl na liberecké univerzitě. Díky evropským dotacím může být Technická univerzita světovou špičkou,“ upozornil. Do EU jde podle jeho slov 1 procento českého rozpočtu a návratnost je dvě a půl procenta. „Takže na jednu vydanou miliardu dostaneme 2,3 miliardy korun. My máme možnost říci, na co ty peníze budou, a pak je rozdělit a kontrolovat. Že to neumíme, že to daleko lépe jde Polákům, Slovincům i Slovákům, že jsme si to tady rozkradli, je naše věc. Evropská unie tyto peníze nerozkradla,“ zdůraznil Zdechovský. Po zhruba dvouhodinové debatě se s přítomnými rozloučil a uháněl domů za rodinou oslavit narozeniny.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…