Většina lidí si přeje předčasné volby, ukázal průzkum

21.06.2013 8:16

Většina lidí v Česku vidí jako cestu ven ze současné vládní krize předčasné volby. Pokud by se politici na rozpuštění sněmovny nedohodli, pak je většina Čechů pro úřednický kabinet. Jako případného premiéra z řad politických stran by nejvíce lidí rádo vidělo šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku a předsedkyni sněmovny a místopředsedkyni ODS Miroslavu Němcovou.

Většina lidí si přeje předčasné volby, ukázal průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby

Předčasné volby si podle výsledků průzkumu přeje 55 procent dotázaných, 37 procent preferuje sestavení vlády, která ČR dovede do řádných voleb v příštím roce. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Český rozhlas.

Většina žádající předčasné volby není podle sociologa agentury Median Daniela Prokopa jen důsledkem kauzy premiérovy blízké spolupracovnice Jany Nagyové, kvůli které předseda vlády Petr Nečas podal demisi. "Protože třeba před měsícem, kdy tato kauza ještě nebyla na světě, tak stejně polovina lidí preferovala ukončení činnosti vlády a konání předčasných voleb. Hodně to vychází z obecné nedůvěry a averze vůči vládě, která je hlubší než současná krize," uvedl Prokop.

Po předčasných volbách podle něj volají především příznivci levice. Voliči pravice se naopak kloní k sestavení nové vlády, která zemi dovede do řádných voleb. I mezi nimi ale sílí hlasy, které se vyslovují pro nové rozdělení křesel ve sněmovně, ukázal průzkum.

Pokud by nebyly předčasné volby a měla vzniknout nová vláda, pro úřednický kabinet se v průzkumu vyslovilo 51 procent dotázaných. Naproti tomu 37 procent lidí preferuje vládu sestavenou zástupci politických stran. "Podpora těchto úřednických vlád je v Česku obecně vysoká, což samozřejmě souvisí i s velkou aktuální nedůvěrou ve stranickou politiku," řekl ČRo Prokop.

Sobotka nebo Němcová

V čele případného politického kabinetu, který by zemi vedl do řádných voleb, by 29 procent respondentů chtělo premiéra z ČSSD. Pro pokračování předsedy vlády z řad ODS se vyslovilo 22 procent Čechů. Z TOP 09 by premiéra rádo vidělo 12 procent lidí, devět procent by chtělo šéfa vlády z KSČM.

Na otázku, kdo konkrétně by měl zemi v pozici premiéra do voleb vést, nejčastěji padlo jméno šéfa ČSSD Sobotky. Vyslovilo ho 14 procent dotázaných. Těsně za ním s 12 procenty skončila kandidátka ODS na tuto funkci Němcová. Podporu jí vyjadřovaly zejména ženy. "Ukázalo se třeba v prezidentských volbách, že ženy výrazně podporují ženské kandidátky, které můžou posílit postavení žen v politice," upozornil Prokop. Téměř 40 procent lidí nicméně nedokázalo říct jediného politika, který by podle nich měl zastávat premiérský post.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…