Vězněnému exposlanci ODS, aktérovi kauzy Nagyová, je dnes 50. Možná má důvod k radosti...

15.07.2013 9:24

Vězněný exposlanec ODS Ivan Fuksa má dnes padesáté narozeniny. Žádná bujará oslava se ovšem nejspíš konat nebude. Zejména v prvních měsících vazby totiž bývá vazební režim ostřejší, takže velké slavení nepřipadá v úvahu. Naděje ale přece jen svitla, z vězení by se mohl spolu s dalšími obviněnými dostat už v polovině srpna.

Vězněnému exposlanci ODS, aktérovi kauzy Nagyová, je dnes 50. Možná má důvod k radosti...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Fuksa

Narozeniny by tak bývalý poslanec mohl oslavit se zpožděním, a to už v polovině srpna. Na konci minulého týdne totiž olomoucký státní zástupce Ivo Ištvan, který kauzu exředitelky kabinetu Petra Nečase Jany Nagyové dozoruje, řekl, že v půlce srpna by mohli jít aktéři z vazby. "Jakmile provedeme všechny výslechy, které potřebujeme, pak nebude důvod, aby byli drženi ve vazbě. Protože nejsme ve šroubárně, tak nechci říkat nějaké přesné datum. V obecné rovině by ten termín neměl překročit polovinu srpna," uvedl Ištvan v rozhovoru pro Českou televizi.

V kauze Jany Nagyové je celkem obviněno osm osob, z toho hned sedm je stíháno vazebně. Vedle exposlance Fuksy jsou to další dva bývalí poslanci ODS Marek Šnajdr a Petr Tluchoř. Tato trojice měla podle policie převzít úplatek v podobě postu v dozorčích radách státních podniků výměnou za složení poslaneckého mandátu. Dále je obviněna expremiérova pravá ruka Jana Nagyová a vojenští zpravodajci, kteří pro ni sledovali Nečasovu manželku Radku a další dvě osoby, a Roman Boček z představenstva Českých Drah. Počet obviněných není konečný, policie již požádala sněmovnu o vydání Petra Nečase k trestnímu stíhání.

Nečas svou vinu odmítá

Nečas ovšem jakékoli pochybení odmítá a tvrdí, že jde o politický proces a právní konstrukci. "Jedná se o politický proces. Jedná se jednoznačně o svévoli státního zastupitelství. Jedná se o vykonstruovanou záležitost," napsal expremiér ve svém vyjádření.

"Já jsem jednoznačně řekl, že se necítím vinen v žádném případě z korupce," uvedl. "Nikdy nebyla uzavřena žádná dohoda o tom, že když tři poslanci odstoupí, dostanou určité pozice," dodal Nečas s tím, že je stíhán za politické kroky. Státní zastupitelství a policie však tvrdí opak, funkce v polostátních firmách pro exposlance ODS prý měly být odměnou za to, že složením svých mandátů umožnili prosadit balíček reforem.

Bojí se o zdraví vězněných

Expremiér také promluvil o vazbě obviněných lidí, kterou označuje za nátlakovou. "Vazba naprosto postrádá smysl jako tzv. koluzní, je to evidentně nátlaková vazba a já chci říci jedno. Ta vazba všem obviněným zničila jejich společenský statut. Každým dnem a týdnem je ničí i existenčně," tvrdí  Nečas.

Ivo Ištvan je podle něj navíc osobně zodpovědný za zdraví obviněných. "A chci také připomenout jednu věc, že u některých obviněných je známý fakt i policii, že mají závažné zdravotní problémy. A pod fyzickými a psychickými strázněmi déletrvající vazby se jim můžou tyto zdravotní problémy velmi závažným způsobem zkomplikovat," pokračuje expremiér.

Státní zástupce je opatrný

Ištvan v rozhovoru pro Hospodářské noviny nebyl jako obvykle příliš sdílný. "My nesmíme ani naznačovat. Ale věřte, že naše počínání je odůvodněné a veškerý náš postup můžeme doložit," řekl.

Vysvětlil ale, proč se policie domnívá, že navzdory tvrzení Petra Nečase, šlo skutečně o úplatek. "Mně přijde, že vy to pořád nechápete, nebo nechcete pochopit. My se tady prosím nebavíme o tom, jestli někdo nějakou pozici dostal. Jde o to, za jakých okolností a podmínek mu byla slíbena," usadil novináře státní zástupce. "Já tvrdím, a tak zní i obvinění, že za úplatkem může být obstarání obecného zájmu: Někdo něco někomu slíbí za odměnu, že něco udělá, to je podstata úplatku," upřesnil.

Nadále ale odmítá "odkrývat karty uprostřed hry". Na snahu podsunout vyšetřování politickou motivaci Ištvan reagoval pro server Lidovky.cz slovy: "To jsou vyjádření lidí, kteří jsou tím řízením nějak dotčeni. Státní zástupce si nemůže z takových komentářů nic dělat. Postupuje tak, jak mu přikazuje právní norma."

Langer na straně vazebně stíhaných

Podle někdejšího ministra vnitra a bývalého místopředsedy ODS Ivana Langera jde v případě žádosti o vydání Petra Nečase o budoucí podobu veřejného života v České republice. "Bude to hlasování o vyváženosti moci soudní, výkonné a zákonodárné!" uvedl Langer na svém facebookovém profilu. Již v minulých dnech se bývalý politik zastal vazebně stíhaných exponentů kauzy Nagyová.

V této souvislosti Langer dokonce prohlásil, že v případě údajné korupce exposlanců jde o "obludnou a před soudem neobhajitelnou konstrukci ".

S tím ale nesouhlasí advokát Václav Láska. ParlamentníListy.cz mu tento týden připomněly kritiku některých odpůrců policejního postupu, kteří se ptají, zda by neměl být obviněn i prezident Miloš Zeman z trestného činu uplácení ve stádiu pokusu, když byli jmenováni ministry lidé, kteří ho sponzorovali a podporovali v přímé volbě.

Podle advokáta jde o demagogii a mlžení politiků, když tvrdí, že trestným činem tedy může být úplně všechno, co se v politice děje. To je ale podle Lásky nesmyl. "Situace kolem exposlanců byla zcela výjimečná tím, že tam byla přímá souvislost mezi úplatkem v podobě trafiky a porušením ústavního slibu, ústavních povinností poslance. To je prostě trestný čin. Ostatní politické obchody typu 'ty mě podpoříš v kampani, já tě vezmu do svého týmu do vlády' už nesplňují skutkovou podstatu trestného činu úplatku," vysvětlil advokát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…