Víc stranických náměstků. A další změny. Fialova vláda chystá řez

18.05.2022 6:30

Iniciativu vládních poslanců na výraznou změnu služebního zákona či návrh, aby se opakovalo tzv. milostivé léto, které umožňuje dlužníkům vyřešit jejich závazky u veřejných institucí, projedná na dnešním zasedání vláda.

Víc stranických náměstků. A další změny. Fialova vláda chystá řez
Foto: Vlada.cz
Popisek: Tisková konference vlády Petra Fialy

Ministři se budou zabývat i opatřeními souvisejícími s uprchlíky z válkou zasažené Ukrajiny, o kterých mluvili i na mimořádném jednání v úterý večer.

Novelu, která má od září zajistit opakování tzv. milostivého léta, kabinet před týdnem kvůli stanovisku Legislativní rady vlády odložil. Podle šéfa lidoveckého klubu a jednoho z autorů novely Marka Výborného by tentokrát opatření v podobě předpisu o zvláštních důvodech pro zastavení exekuce nemělo nic bránit.

V novele služebního zákona chce koalice zrušit odborné náměstky na ministerstvech, nově by byli výhradně náměstci političtí. Ministr by jich mohl mít víc než dva, jako je tomu ze zákona nyní. Další změny ve státní službě by se měly týkat například zavedení funkčního období pro vedoucí úředníky a zrychlení výběrových řízení na obsazení míst ve státní správě.

Kabinet v úterý požádal Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, který by podle představ vlády neměl skončit s květnem, ale trvat i celý červen. Ministři by se dnes mohli zabývat přípravou novel zákonů, které přijali bezprostředně po začátku války na Ukrajině a migrační vlny. Ty by měly zajistit pokračování klíčových pravidel i po skončení nouzového stavu.

Vláda se vrátí i k dalším odloženým bodům, například k novele zákona o svobodném přístupu k informacím nebo k žádosti ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) o půl miliardy korun na potraviny, které má dostat na nákupy Správa státních hmotných rezerv (SSHR). Ministři projednají i nařízení, která kvůli inflaci navyšují náhrady za ztrátu výdělku po pracovním úrazu či po nemoci z povolání.

Na programu je i rozbor právních možností konfiskace majetku zmrazeného na základě mezinárodních nebo vnitrostátních sankcí či zpráva o stavu opatření ke snížení povodňových rizik na horním toku řeky Opavy. Kabinet by se měl zabývat i obnovením činnosti Národní ekonomické rady vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…