Viděli jsme „čumendu“ u Babišova soudu. „Novináři už mají články napsané dopředu,“ spustil

07.01.2023 13:05 | Reportáž

Další kapitola nekonečné kauzy Čapí hnízdo se blíží svému konci. V pátek byly před soudním senátem proneseny závěrečné řeči a chybí už jen vyhlášení rozsudku. Andrej Babiš ve své asi dvouhodinové řeči zdůraznil několik důvodů, proč je podle něho jasné, že případ má politické pozadí a jakou roli ve všem hrají média. 

Viděli jsme „čumendu“ u Babišova soudu. „Novináři už mají články napsané dopředu,“ spustil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Andrej Babiš u soudu při projednávání kauzy Čapí hnízdo

Anketa

Který z prezidentských kandidátů je podle vás nejpoctivější?

hlasovalo: 19227 lidí
V pondělí ráno budou zbývat čtyři dny do zahájení prvního kola prezidentských voleb, kterých se Andrej Babiš účastní. Ve stejný den si vyslechne i rozsudek Městského soudu v Praze kvůli dotaci na stavbu Farmy Čapí hnízdo. Tato souvislost je jednou z mnoha, kterou bývalý premiér připomíná, tedy že už nemůže být náhoda, že se kauza pohne vždy těsně před nějakými volbami. 
 
Jaká je realita, zda Babiš přehání, či nikoli, vědět nemůžeme. Faktem ovšem je, že soud po dlouhých letech šetření začal loni na podzim v době, kdy byly komunální volby. Předtím to bylo dosti podobné. Nelze se proto divit, že tuto skutečnost sám Andrej Babiš využívá nejen při své obhajobě, ale i v politice.
 
„Nikdy bych tady nestál, pokud bych nevstoupil do politiky,“ zněla první a stěžejní věta Babišovy obhajoby, což zdůraznil několikrát. Smetl ze stolu i argument státního zástupce, že Babiš svým jednáním údajně způsobil škodu 50 milionů korun. „Pane předsedo, mě že by zajímalo nějakých 50 milionů? Moje nadace dala potřebným více než miliardu korun, já osobně také rozdávám miliony třeba matkám samoživitelkám. Čapí hnízdo slouží veřejnosti, zaplatilo na odvodech a daních stamiliony a peníze z dotace byly vráceny. Takže jaká škoda? O žádné škodě nemůže být řeč,“ vypíchl Babiš.
 
Dále se věnoval mediální stránce věci. „Je jasné, že jde především o mediální kauzu. Většina novinářů má dávno jasno, ti už Babiše odsoudili a mají ty články napsané dopředu. Kdybych chtěl podvádět, mohl jsem to udělat přes Kypr nebo jiný daňový ráj a nikdy by nikdo nic nezjistil. Neměl jsem k tomu ale důvod, byla to rodinná firma a pouze to celé dokazuje, jak velký nesmysl tato kauza je,“ pokračoval.
 
 
„Každý podnikatel, který vybuduje firmu, chce pomoci své rodině. Pokud tedy tu firmu nevytuneluje, protože tady jsou zástupci médií vlastněných podnikatelem, který firmu vytuneloval a já to pak zachraňoval (OKD a Zdeněk Bakala, pozn. red.). Proč se sem absolutně nedostaly věci, které byly absolutně v můj prospěch, ohledně vymyšleného únosu mého syna?“ ptal se Babiš a znovu zopakoval, jak odporné podle jeho slov bylo zatažení jeho syna Andreje do celé kauzy a jeho mediální zneužívání.

Největší pozornost během závěrečné řeči věnoval Andrej Babiš okolnostem okolo pobytu jeho syna Andreje mladšího v Česku v průběhu předvolební kampaně před sněmovními volbami v roce 2021. Podle něho to nejlépe prokázalo, jak byl jeho nemocný syn zneužit proti vlastnímu otci lidmi kolem internetového názorového deníku Forum24 v čele s Pavlem Šafrem, Vítem Klusákem a také europoslancem Tomášem Zdechovským. 

Později zveřejněné informace odhalily, jakým způsobem skupina kolem Šafra Babiše mladšího ovlivňovala, naváděla co má dělat a říkat a dokonce si prý byli vědomi, že neužívá předepsané léky. Stačí připomenout epizodu ze zahájení kampaně v Ústí nad Labem, kam Vít Klusák Babišova syna přivedl, instruoval ho co má říkat a dostrkal ho až do bezprostřední blízkosti tehdejšího premiéra. Pro něho samotného šlo o velmi těžké chvíle, jak ostatně opakovaně uvedl i před soudem. Babiš připomněl i to, jak tato skupinka v čele s Klusákem dávala Andreji mladšímu peníze, platili mu byt a sháněli mu ty “správné” psychologické posudky, aby se pokusili ve spřátelených médiích dokázat, ze je ve skutečnosti zdravý. Později se jasně ukázalo, že to není a nebyla pravda. “Takto se chovají jen lidská hyeny, které se mému nemocnému synovi snažili vymýt mozek a postavit ho kvůli svým osobním a politickým zájmům proti svému otci,” uvádí Babiš. Nakonec se mu prý snažili i podsouvat, co má říkat u soudu. “Můj syn tehdy na policii a před soudem neříkal to co si myslí sám, ale jak mu někdo jiný podsunul. Tvrdím, že to celé je pokračování politického boje s cílem dostat Babiše z politiky,” konstatuje expremiér.

 
Jednací síň Městského soudu v Praze byla v té době zcela zaplněná, o což se postarali především novináři. Většina z nich po celou dobu pronášení Babišovy závěrečné řeči mlčky poslouchala a zapisovala. Našlo se ovšem i několik takových, kteří místy neskrývali své emoce a tu a tam se více či méně hlasitě zasmáli některému z Babišových argumentů. Později do jednací síně dorazilo „na čumendu“ dokonce i několik zdejších soudců a běžných lidí z veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Když se podívám na argumenty tlupy , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTravolta65 , 07.01.2023 13:16:53
proč by nemohl být ministrem ,když ho ještě nesoudili !Mluvím o těch nových ˇˇˇˇ čistých ˇˇˇˇ ještě nesouzených ,ale vyšetřovaných kandidátů tlupy !!!!Co tvrdili dlouhé roky o Babišovi --- táhni s politiky když jsi vyšetřovaný !!! Tak u jejich mafiánků to asi neplatí !!

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…