Viewegh, prznič dívek. Literát schytal báseň za psaní o erotických chutích Klause

26.09.2012 8:14

„Nefiktivní báseň“ sepsal pravicový publicista Petr Štěpánek jako reakci na knihu Michala Viewegha Mráz přichází z Hradu. Tak jako si v knize spisovatel utahuje ze sexuality prezidenta republiky, nyní Štěpánek národu objasňuje, co dělá ve volném čase romanopisec.

Viewegh, prznič dívek. Literát schytal báseň za psaní o erotických chutích Klause
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Petr Štěpánek, politický glosátor a hudebník

Spisovatel Michal Viewegh se chystá vydat román „Mráz přichází z Hradu“, který popisuje neutěšený stav české politiky. Sám k tomu v rozhovoru pro MF DNES řekl, že chce dát lidem příležitost, aby se ve své frustraci z politiky aspoň zasmáli. Popisuje tak, jak se superguru Věcí veřejných Vít Bárta obává otravy poloniem, nebo jak podnikatel Ivo Rittig s ředitelem pražského Dopravního podniku Martinem Dvořákem ve strachu z odposlechů podepisují smlouvy v balónu.

Nejostřejší kritika, jak už bývá u Viewegha zvykem, však míří na prezidenta republiky Václava Klause. Ten je podle něj především agent Ruska, ovládaný svým narcistním velikášstvím a rovněž svými homosexuálními choutkami, které ovšem před veřejností pečlivě tají. Sám Viewegh přiznal, že jde o nadsázku, ve které smíchal reálné události s produkcí své fantazie. Přesto však nejdrsnější pasáže vyvolaly rozpačité reakce i mezi prezidentovými politickými odpůrci.  

MF DNES z knihy ocitovala pasáž, ve které prezident s Petrem Hájkem vymýšlejí, co pojmenovat po Václavu Klausovi, aby drželi krok s Havlovým letištěm (nakonec vymyslí katedrálu). To mnohým postačilo ke kategorickému názoru. „Knížku si nekoupím, protože plevelné bulváry nečtu,“ ujistil senátor Jaromír Štětina.

Ještě drsnější odsudky však padají z tábora Klausových příznivců. Například Petr Štěpánek, pravicový publicista, čelní kandidát ODS v posledních parlamentních volbách a někdejší člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, zveřejnil na serveru Fragmenty.cz jako reakci vlastní báseň, která prý vznikla stejnou uměleckou metodou - spářením reality a fikce, ve které je vše dovoleno.

Úvodní verš, že Viewegh žere psy a píše kočkopsy, je relativně nevinným výkopem k dalším výlevům prohradního básnického střeva. V nich se dozvíme, že Viewegh je éro, načež Štěpánek dorýmuje, co spisovatel provádí s novinářem MF DNES Jaroslavem Kmentou (toho vždy Viewegh uváděl jako zdroj svých informací z politiky - pozn. red.). Kromě něj v básni vystoupí i šéfredaktor deníku Robert Čásenský. Ti všichni společně prý píší pamflety a provádějí spoustu dalších věcí.  

„Pak je pozve Kraus, za vše může Klaus,“ zakončil Štěpánek úderně svou veršovanou repliku.

Celá báseň Petra Štěpánka:

Mráz vane od Viewegha

Viewegh žere psy,
píše kočkopsy.

K práci Michal klid chce,
prý je to jen fikce.

Lidé si to koupí,
Michal neprohloupí.

To já si zas klidně
básním nefiktivně.

Viewegh to je éro,
kouří Kmentě péro.

Všichni ještě dnes
čtěte Em Ef Dnes!

Každý kmotr uzná,
že je Jarda buzna.

Čásenští a Kmenti
model na dementi.

Taky Míša Viewegh
prznič malých dívek.

Pamflety si píšou,
zadnice si lížou.

Pak je pozve Kraus,
za vše může Klaus!

Poznámka Petra Štěpánka: Báseň využívá stejnou tvůrčí metodu jako Michal Viewegh ve svém novém románu Mráz přichází z Hradu, totiž spáření reality a fikce, ve které je vše dovoleno. Inspirací pro mě byl Vieweghův rozhovor pro MF Dnes 22. 9. 2012.
 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …