Vítej, totalito. Nepěkný silvestr z Úřadu vlády - státní propaganda a zavírání nepohodlných

31.12.2022 7:45 | Komentář

TÝDEN V MÉDIÍCH Neziskovky, které se zabývají bojem s dezinformacemi, by měly inkasovat 50 milionů; a dvojnásobek, 100 milionů korun ročně, by pak měla dostávat nezávislá média, která v boji s fake news pomohou. Ale raději o tom nemluvme jako o kupování si médií a kladivu na čarodějnice proti všem nepohodlným, protože dnešní šlechta už dopilovává znění paragrafů. V posledním mediálním přehledu roku Petr Žantovský informuje také o manifestu, který je ignorován celým mediálním i politickým mainstreamem,

Vítej, totalito. Nepěkný silvestr z Úřadu vlády - státní propaganda a zavírání nepohodlných
Foto: Hans Štembera
Popisek: doc. Mgr. Petr Žantovský, Ph.D., mediální analytik

Anketa

Který z prezidentských kandidátů je podle vás nejpoctivější?

hlasovalo: 19227 lidí

Poslední letošní mediální přehled začneme článkem, který pod titulkem Vláda má plán pro boj s dezinformacemi, chce stíhat šiřitele, sdělila ČTK vyšel v Deníku N. „Mohla rovnou napsat: ‚S cenzurou do nového roku a nikdy jinak.‘ Už se o tom v PL psalo, tak jen stručně. Pracovníci Úřadu vlády ČR a ministerstva vnitra vypracovali plán na boj s dezinformacemi. Stát by mohl jejich šiřitele stíhat, odstřihnout takové weby od reklamy státních institucí nebo desítkami miliony korun podporovat nezávislá média, která se snaží dezinformace potírat. Současný vládní zmocněnec pro oblast dezinformací Michal Klíma by se pak mohl stát národním gestorem této politiky a určovat způsob, jak s takzvanými fake news bojovat,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

V tom plánu se výslovně píše: „Předloží se vládě návrh zákona doplňujícího trestní zákoník o trestnou činnost vědomého a záměrného šíření dezinformací s cílem významně poškodit demokratický charakter státu či jeho klíčových bezpečnostních zájmů.“ – „Tato úžasná cenzurní orwellovština je provázena nebývalou štědrostí. Neziskovky, ‚které se zabývají bojem s dezinformacemi‘, by měly inkasovat 50 milionů a dvojnásobek, 100 milionů korun ročně, by pak měla dostávat ‚nezávislá‘ média, ‚která v boji s fake news pomohou‘,“ žasne mediální analytik nad fintou, jakou se zajistí, aby spřízněným neziskovkám a médiím přiteklo díky krokům Fialovy vlády 150 milionů korun od státu.

Média označená za nezávislá budou jen režimní tlampače

„Mám tu vážný problém s přívlastkem ‚nezávislý‘. Jestliže budou nějaká média – nejspíš ta typu Forum24, Neovlivní, Hlídací pes a tak dále – inkasovat od státu zmíněné peníze, kde pak bude jejich ‚nezávislost‘? Stanou se z nich regulérní a přiznané režimní tlampače, vytrubující do světa státní propagandu. Je to tak už dnes, jen to nemá to oficiální krytí. Tak teď už to máme černé na bílém,“ konstatuje Petr Žantovský.

Když ta zpráva vyšla, napsal mu Jindřích Rajchl e-mail, kde mimo jiné stojí toto: „Tohle je institucionalizace cenzury v České republice. Kupování si médií a fact-checkerů a kladivo na čarodějnice proti všem nepohodlným. Pokud tohle projde, tak počítám, že taková půlka z tohoto mailing listu (psáno jako vnitřní korespondence jedné diskusní skupiny, pozn. Petra Žantovského) bude mít do roka na krku trestní stíhání. To budou teprve ty pravé politické procesy! Tvrdíš, že kvůli Putinovu dekretu tady bude litr benzínu stát 150 korun nebo nebude vůbec? Šup s tebou do basy!“ – „Už jsem na tomto místě vítal kdeco, nejčastěji cenzuru, znovu se vracející po třech desítkách let relativní svobody slova. Dnes už to musím říct natvrdo: Vítej, totalito!“ pronáší mediální odborník.

Manifest, pod nímž nejsou podepsaní profláklí petenti

Navzdory tomu, že by se mohlo zdát, že následující text do mediální rubriky nepatří, je to jen na první pohled. „U jeho zrodu stáli Matěj Stropnický, Jan Kavan a Václav Hořejší. Mezi signatáři najdete jména jako Marek Hrubec, Veronika Sušová-Salminen, Eduard Chmelár, Daniel Veselý, Ilona Švihlíková, Radim Valenčík, Zdeněk Zbořil a mnoho dalších, vesměs respektovaných odborníků z různých oborů. Pokud by se někdo z vás chtěl připojit, lze to na adrese vaclav.horejsi@img.cas.cz,“ sděluje Petr Žantovský a přidává znění manifestu:

AKTUALIZOVÁNO: Na tomto místě původně stálo znění manifestu, jehož zveřejnění autoři chystají na první lednový týden. Finální verzi samozřejmě přetiskneme, jakmile bude zveřejněna.

Rozumné chování až po vyčerpání všech jiných možností

„Takže co vám popřát do nového roku? Jedině to, aby se přání uvedená v tomto manifestu splnila a aby to všechno nedopadlo jako v onom Katzově zákoně, jenž říká: ‚Lidé a národy se začnou chovat rozumně teprve až po vyčerpání všech ostatních možností.‘ S díky za celoroční spřízněnost a s přáním všeho dobrého váš Petr Žantovský,“ vzkazuje čtenářům Parlamentních listů mediální analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…