Vláda asi odmítne širší osvobození od autorských poplatků

10.03.2019 15:30

Vláda asi odmítne osvobození restaurací, kadeřnictví a dalších provozoven, v nichž zákazníci mohou sledovat rozhlasové nebo televizní vysílání, od autorských poplatků. Osvobození navrhli poslanci ANO a SPD ve dvou samostatných novelách, napsala ČTK.

Vláda asi odmítne širší osvobození od autorských poplatků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády. Na programu bzla například novela zákona o Kanceláři prezidenta republiky

Předložili je poté, co Poslanecká sněmovna odmítla obdobnou senátní úpravu vládní novely autorského zákona. Podle kritiků by změna byla v rozporu s mezinárodním i unijním právem.

Od autorských poplatků jsou osvobozena zdravotnická zařízení, která zprostředkovávají rozhlasová nebo televizní vysílání pacientům. Podle návrhu poslanců ANO by platby nemuseli hradit ani majitelé provozoven, u nichž nemá sdělování díla hospodářský význam. Předkladatelé v čele s Janou Mračkovou Vildumetzovou tvrdí, že pro placení poplatků neexistuje v těchto případech důvod.

Hnutí SPD zvolilo odlišnou formulaci. Osvobození by se podle něj týkalo provozoven, které nejsou provozovány za účelem zpřístupnění rozhlasového a televizního vysílání. Ministerstvo financí to podle předkládací zprávy na vládním webu zpochybnilo. „Poskytování hudební a televizní produkce je nadstandardní službou, která vylepšuje prostředí v provozovně a může i výrazně ovlivnit podnikání,“ uvedlo.

Ministerstvo kultury ve stanovisku poukázalo na verdikt Soudního dvora EU, podle něhož například možnost sledování televizního přenosu sportovních akcí má přilákat provozovateli restaurace zákazníky a tím zvýšit jeho zisk. Ministerstva průmyslu a obchodu a pro místní rozvoj se k novelám sice postavila neutrálně, vytkla jim ale různé nedostatky. Kabinet se bude předlohou zabývat v pondělí.

Osvobození provozoven, v nichž reprodukovaná hudba nebo televizní vysílání tvoří pouze kulisu a není předmětem podnikání, horní komora požadovala na popud senátora Iva Valenty (za Soukromníky). Poukazoval na to, že lidé nechodí do hospod kvůli tomu, že jim tam z rádia hrají jejich oblíbené písničky.

Proti se postavilo Ministerstvo kultury a 1600 umělců prostřednictvím petice. Podle nich byl senátní návrh v rozporu s českým autorským právem i s právem Evropské unie. Obhájci Valentovy úpravy zase namítali, že neokrádá autory, protože jen ruší duplicitní placení autorských poplatků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…