Vláda by měla probrat zápůjčku ropy či doporučení ombudsmanky

13.05.2019 6:00

Další zápůjčkou ropy ze státních rezerv pro petrochemický holding Unipetrol a novelami zákona o potravinách a tabákových výrobcích či zákona o obchodování s emisními povolenkami by se na svém dnešním jednání měla zabývat vláda. Zprávu přinesla ČTK.

Vláda by měla probrat zápůjčku ropy či doporučení ombudsmanky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády. Na programu bzla například novela zákona o Kanceláři prezidenta republiky

Na programu je i materiál od veřejné ochránkyně práv, která doporučuje změnu zákona o zadávání veřejných zakázek.

Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) v pátek ČTK řekl, že by se vláda měla zápůjčkou ropy pravděpodobně zabývat. Čistá ruská ropa pro rafinerii Litvínově totiž proti původním plánům má přitéct nejdříve kolem 20. až 22. května. Původní termín kolem 15. května vzal za své kvůli technickým problémům. Do ropovodu Družba, kterým teče ropa i do ČR, se minulý měsíc dostala surovina znečištěná organickým chloridem.

Ombudsmanka žádá vládu, aby zrušila poplatek, který musí zaplatit všichni, kdo podávají podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Úřad podle ní vůbec neřeší několik stovek podnětů ročně, které dostane od lidí i jiných úřadů, kteří ale poplatek 10.000 korun neuhradí. Poplatek byl zaveden v říjnu 2016. Podle poslaneckého návrhu měl ulevit ÚOHS od množství neoprávněných podnětů.

Kabinet má na programu i informace k chystané návštěvě mongolského ministra zahraničí v Česku či naopak zprávu o nedávné cestě premiéra Andreje Babiše (ANO) na summit zemí Visegrádské čtyřky s Japonskem. Zabývat se budou i analýzou vývoje příjmů a výdajů domácností ČR v roce 2018 a zprávou o plnění strategie sociálního začleňování za rok 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …