Vláda chce Čechy vychovávat: Nekuřte, nejezte tučné a nepijte tolik

08.11.2019 8:10

Vláda Andreje Babiše (ANO) se znepokojením sleduje, že se sice u Čechů a Češek prodlužuje délka života, ale čas, po který jsou občané této země zdraví, se neprodlužuje. Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch proto hodlá spustit preventivní programy, ve kterých se mají lidé poučit, že vypít v hospodě osm piv za večer není v pořádku. Stejně tak není v pořádku kouřit a jíst tučná jídla.

Vláda chce Čechy vychovávat: Nekuřte, nejezte tučné a nepijte tolik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kouření, ilustrační foto

Délka života se u Čechů, Moravanů a Slezanů sice prodlužuje, ale doba, kdy si lidé užívají života bez zdravotních problémů, se v Česku nemění. V praxi to znamená, že české zdravotnictví stojí stále víc a kabinet Andreje Babiše s tím chce něco udělat.

„Stát si dal závazek, že počet lidí, kteří rizikově konzumují alkohol, zredukuje do deseti let na polovinu. Vyplývá to z vládního materiálu Zdraví 2030, jehož cílem je určit směr rozvoje zdravotní péče v příštích letech,“ píší k tématu páteční Lidové noviny.

„Chtěli bychom více cílit na ovlivňování rizikového chování, které ve všech srovnáních Česko znevýhodňuje a je zátěží pro celý systém, nejenom zdravotnický, protože dneska se už ví, že zdraví je podmínkou sociálního a ekonomického rozvoje,“ uvedla k tomu náměstkyně ministra zdravotnictví Alena Šteflová.

Dnes muži žijí bez zdravotních problémů do přibližně 62 let a ženy do 64 let. Kabinet by rád docílil toho, že muži budou bez zdravotních problémů žit do 65 a ženy do 66 let. Jak to chce udělat? Občané budou vyzváni, aby častěji chodili na preventivní prohlídky. Ale to není všechno. Lidé také dostanou informaci, že se spíše vyhnout rakovině – rakovině plic, tlustého střeva – nebo infarktům, když nebudou kouřit, budou jíst méně tučného jídla a budou se víc hýbat.

Komentátor Martin Zvěřina k tomu v listu dodal, že vláda pojala bohulibý záměr, ale prý si není jist tím, že se ho podaří naplnit. „Možná lze najít způsob, jak vysvětlit lidem na okraji společnosti, že pití jim škodí, ale bez synchronizované pomoci v oblasti bydlení, zaměstnanosti a třeba školní docházky dětí to velký efekt nepřinese,“ upozornil.

Pro stát, a hlavně pro sebe sama bude ale každý polepšený občan přínosem, dodal.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…