Vláda chce dál rozšiřovat protiruské sankce. Stanjurův FAÚ prověřuje vazby a toky

14.03.2022 22:27

Kabinet Petra Fialy zvažuje další sankce proti Rusku kvůli invazi na Ukrajině. Šéf státní kasy hovoří o odstřižení některých ruských firem od veřejných peněz a také o rozšíření sankčního seznamu EU. Premiér zdůraznil, že je nutné snížení závislosti Evropy na Rusku. Oznámil také, že zastropování cen pohonných hmot, které nadále stoupají, není řešením, informuje o tom server iDNES.cz.

Vláda chce dál rozšiřovat protiruské sankce. Stanjurův FAÚ prověřuje vazby a toky
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Petr Fiala na tiskové konferenci vlády

K rozšíření sankčního seznamu Evropské unie ministr Stanjura oznámil, že Finanční analytický úřad (FAÚ) pracuje nyní na prověřování účtů lidí z už schválených sankčních seznamů a další zřejmě přibudou. „Některé účty jsme už zmrazili a současně debatujeme o tom, že bychom případně přidali nějaké sankce ze strany České republiky,“ sdělil v pondělí Stanjura před jednáním se zástupci zemí EU.

Ty by se prý mohly týkat firem, jež bezpečnostní složky vyhodnotí jako rizikové. Stát by je na základě zjištění odstřihl od veřejných zakázek, dotací či daňových pobídek. Česko by pak mohlo navrhnout rozšíření sankčního seznamu EU.

Původní zdroj ZDE.

Předseda vlády pak po jednání lídrů Evropské unie zdůraznil nutnost zbavení nebo citelné snížení závislosti Evropy na Rusku. „Je to ambiciózní úkol, ale je potřeba to udělat. Nemůžeme být závislí na Rusku, protože všichni vidíme, co to znamená. Podívejme se třeba na ceny energií, to jsou ceny Vladimira Putina. To nejsou ceny trhu s energiemi,“ zmínil další jednotný postup Evropy.

Rovněž se vyjádřil i na téma zastropování cen pohonných hmot, vláda v posledních dnech čelí ostré kritice z řad veřejnosti i opozice, že k tomuto kroku neplánuje přistoupit. „Říkají jim, tak se sníží DPH, nebo se něco udělá, zastropují se ceny. Není ale jistota, že tohle ty ceny sníží. Stačí se podívat do zahraničí, kde ty ceny zastropovali,“ upozornil, že tyto země se nyní potýkají s problémem nedostatku pohonných hmot.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …