Vláda je proti zrušení imunity zákonodárců, kterou navrhla TOP 09

05.05.2014 15:17

Se záporným stanoviskem vlády budou poslanci projednávat ústavní novelu TOP 09 a Starostů o zrušení trestněprávní imunity zákonodárců. Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na svém pondělním jednání odmítl návrh poslance TOP 09 Stanislava Polčáka na úplné zrušení imunity. Ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) tvrdí, že podobná změna Ústavy není potřeba.

Vláda je proti zrušení imunity zákonodárců, kterou navrhla TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

V současné úpravě je podle Dienstbiera omezení imunity dostatečné. Zákonodárci loni zrušili doživotní imunitu poslanců, senátorů a ústavních soudců.

Novela reagovala na vydávání poslanců. Rozhoduje prý politika a ne okolnosti konkrétního případu 

Imunita není osobní výsada, ale jde o ochranu zákonodárné moci před zásahy výkonné moci, uvádělo předběžné stanovisko pro zasedání kabinetu. Pokud by o vydávání zákonodárců k trestnímu stíhání parlamentní komory nerozhodovaly, výkonná moc by toho prý mohla zneužívat. Zadržením, zatčením nebo návrhem na uvalení vazby by mohla ústavnímu činiteli znemožnit účast na důležitém hlasování, stálo v předběžném stanovisku.

Ústavní novela je podle předkladatelů reakcí na vydávání poslanců, sněmovna podle nich rozhoduje politicky bez ohledu na konkrétní případ a okolnosti. Výrazně se to podle jednoho z autorů Stanislava Polčáka projevilo v případě vydání bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS), který čelí stíhání v souvislosti s městskou kartou Opencard a jenž předlohu rovněž podepsal. Imunita tak podle předkladatelů ztratila smysl.

Poslanec a senátor by nemohli ve vazbě uplatňovat mandát

Norma by zachovala imunitu zákonodárců v případě projevů a hlasování v parlamentní komoře. Zákonodárcům by zůstala ochrana v případě hrozby okamžitého omezení jejich osobní svobody. Se zadržením by musel souhlasit předseda komory, s návrhem na vazbu i komora.

Vláda se podle Dienstbiera pozastavila nad tím, že poslanec a senátor by ve vazbě nemohl na rozdíl od vězněného zákonodárce uplatňovat mandát.

O předloze rozhodne s konečnou platností Parlament. Protože jde o ústavní novelu, k jejímu schválení by byl nutný souhlas nejméně třípětinové většiny v obou komorách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…