Vláda je zkorumpovaná, myslí si drtivá většina lidí. Horší mínění mají jen v Tanzanii

20.10.2013 11:38

Plných 94 procent obyvatel České republiky je přesvědčeno, že je ve vládě rozšířená korupce. Vyplývá to z nového průzkumu renomovaného Gallupova ústavu. Jedná se přitom téměř o nejvyšší skóre na světě, hůř je na tom s 95 procenty jen Tanzanie.

Vláda je zkorumpovaná, myslí si drtivá většina lidí. Horší mínění mají jen v Tanzanii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Průzkum z roku 2012 dělí země do kategorií, a to se svobodným tiskem, s částečně svobodným tiskem a s nesvobodným tiskem. Česká republika vede ve vnímání korupce v kategorii zemí se svobodným tiskem. Za ní následuje Litva, kde vládu považuje za zkorumpovanou 90 procent lidí, Ghana s 89 procenty, JAR s Portugalskem (po 88 procentech) a Itálie s 86 procenty.

Na opačném konci žebříčku jsou v této kategorii států Norsko s 25 procenty, Nový Zéland se 24 procenty, Švýcarsko se 23 procenty, Dánsko s 15 procenty a Švédsko se 14 procenty. Na Slovensku si myslí, že korupce je rozšířená ve vládě a státních úřadech 71 procent respondentů.

Pouze Tanzanie předstihla Česko i v dalších kategoriích. Ve východoafrické zemi, kde je podle průzkumu částečně svobodný tisk, si 95 procent lidí myslí, že ve vládě je rozšířená korupce. V této kategorii států je třetí Řecko, kde je o korupci ve vládě přesvědčeno 92 procent dotázaných.

Největší spokojenost vládne ve Švýcarsku

Průzkum také napovídá, že situace se podle vnímání lidí stále zhoršuje. Oproti roku 2007 je v České republice o rozšíření korupce ve vládě přesvědčeno o 15 procent více obyvatel země. Nedávný korupční skandál, který otřásl zemí a v červnu vedl k rezignaci premiéra Petra Nečase, zdůrazňuje závažnost tohoto problému v ČR, poznamenává průzkum.

Nejvíce jsou s vedoucími představiteli své země spokojeni ve Švýcarsku s 81 procenty, Lucembursku se 75 procenty, Norsku se 67 procenty, Surinamu se 65 procenty a na Novém Zélandě se 64 procenty. Mezi 57 a 63 procenty se spokojenost pohybuje v Německu, Švédsku, Kanadě, Finsku a Dánsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…