Vláda jmenovala Babiše zástupcem ČR v mezinárodních institucích

02.04.2014 14:10

Vláda dnes jmenovala ministra financí Andreje Babiše (ANO) guvernérem, tedy svým zástupcem ve Světové bance (SB), Evropské bance pro obnovu a rozvoj (EBRD) a Evropské investiční bance (EIB) za Českou republiku. Vyplývá to z informací na internetových stránkách vlády. Zástupci v radách guvernérů se zpravidla stávají ministři financí členských zemí.

Vláda jmenovala Babiše zástupcem ČR v mezinárodních institucích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Jedná se o standardní procedurální postup, jehož cílem je zajistit kontinuitu a operativnost působnosti Ministerstva financí ve výše uvedených institucích, a to z důvodu jmenování nové vlády České republiky," uvedlo MF.

Podle vžité mezinárodní praxe, která byla přijata i ČR, je guvernérem ve Skupině Světové banky za Českou republiku jmenován ministr financí a jeho zástupcem viceguvernér České národní banky. V Evropské bance pro obnovu a rozvoj je guvernérem za ČR ministr financí, kterého zastupuje guvernér ČNB. V Evropské investiční bance je guvernérem za ČR ministr financí, funkce alternáta neexistuje.

Světová banka zabezpečuje finanční a technickou pomoc rozvíjejícím se zemím s cílem snížit chudobu a zlepšit životní standardy na celém světě. Vrcholným orgánem Světové banky je Rada guvernérů. Ta se schází na výročních zasedáních, která se konají pravidelně ročně vždy v závěru září a počátkem října. Rada guvernérů schvaluje zásadní dokumenty, jako jsou stanovy a roční účetní závěrku, a přijímá zásadní strategická rozhodnutí. Guvernéry za jednotlivé státy bývají zpravidla ministři financí. Nejvyšším představitelem managementu Světové banky je pak její prezident.

Rovněž v případě EBRD je nejvyšší orgánem Rada guvernérů. Jsou jí svěřeny všechny pravomoci EBRD; každá země jmenuje svého guvernéra, obvykle jím je ministr financí. Většinu svých pravomocí deleguje na Radu ředitelů.

Rada guvernérů EIB vydává všeobecné směrnice pro úvěrovou politiku a uděluje bance zmocnění pro finanční operace mimo EU a pro navýšení kapitálu. Skládá se zpravidla z ministrů financí jmenovaných jednotlivými členskými státy.

Jmenování nových zástupců České republiky v těchto mezinárodních finančních institucích je třeba potvrdit dopisem předsedy vlády generálním sekretářům těchto organizací.

Babiš se stal ministrem financí v koaliční vládě Bohuslava Sobotky na konci ledna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …