Vláda kapitulovala, udeřilo z Klausova institutu. O klíčových tématech se vůbec nedebatuje

09.10.2023 17:59

Ředitel Institutu Václava Klause Jiří Weigl hovořil pro RadioUniversum.cz o tom, že životní úroveň nejen neroste, ale prudce klesá, ekonomika vázne, a svoboda je zhusta okrajována jako salám před datem spotřeby. Česká vláda podle něj kapitulovala před nátlakem a umožnila migraci, i když to drtivá většina společnosti odmítá.

Vláda kapitulovala, udeřilo z Klausova institutu. O klíčových tématech se vůbec nedebatuje
Foto: Daniela Černá
Popisek: Jiří Weigl

„My jsme s Václavem Klausem v roce 2015 napsali knihu Stěhování národů, kde jsme velmi podrobně rozebírali rozdíl mezi masovou migrací a individuální migrací. Individuální migrace je přirozená, vždy existovala, je obohacením přijímající země.

Kdežto masová migrace vlastně znamená, že přicházejí davy lidí, kteří se nechtějí asimilovat, ale chtějí pokračovat ve svém způsobu života, pouze na jiném teritoriu a v jiných materiálních podmínkách. To se děje v západní Evropě. To vidíme ve Francii, v Německu, v Itálii, ve Švédsku.

Takže stále znovu vidíme snahy migraci zlegalizovat, co nejsnáze z migrantů učinit legální rezidenty evropských zemí, umožnit jim volný pohyb po Evropě, dostat je z jejich tradičních destinací jako je západní Evropa, Německo, Francie, Británie, a dostat je do východní Evropy,“ poznamenal Weigl úvodem rozhovoru k tématu migrace. 

Podpis tzv. migračního paktu podle Weigla znamená, že jsme akceptovali systém kvót, protože třicet tisíc migrantů je kvóta.

„A teď je jedno, jestli hovoříme o penězích, nebo o lidech. Prakticky všechny evropské země bojují s rozvratem veřejných financí, u nás je to téma číslo jedna – čili představme si, že v téhle situaci by vláda měla vyplácet tyto sumy a jejich násobky jako odpustek za to, že si sem nepřipustí usazení desetitisíců lidí z naprosto jiných civilizačních okruhů. To asi není realistická vize,“ sdělil Weigl.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) si podle Weigla může říkat, co chce, protože on to podepsal. „Vláda, zdá se, o tom nejednala, nebo jednala – to nám nebylo nikdy jasně zodpovězeno, jaký měl vlastně mandát, jak se k tomu vláda postavila. Ale to není podstatné,“ podotkl Weigl.

„Ale takhle tato vláda postupuje stále. Copak byla nějaká debata k zákazu spalovacích motorů? Copak někdy někdo vážně ve vnitropolitické debatě klíčová témata, která tady budou ovlivňovat život na dlouhá desetiletí, dopředu nastolil? To je přece běžný styl, jakým se u nás politika provádí. Tato vláda prostě kapitulovala,“ sdělil Weigl. 

Hovořil i o tom, že masová migrace vede k rozkladu společnosti.

„Francie je na hraně toho, že jsou tam milióny lidí, kteří zemi, ve které se narodili, ve které žijí, nenávidí, a útočí na instituce republiky, útočí na její bezpečnostní složky, necítí žádnou solidaritu se svými francouzskými spoluobčany, mají tendenci se chovat vůči svým spoluobčanům agresivně, a vyznávají naprosto jiné hodnoty a jiné směřování společnosti, než to, které ještě dosud většina chce zachovat. To je jedno nebezpečí.

Druhé nebezpečí je ekonomické, které znamená, že se Evropa svými klimatickými cíli vyřazuje z konkurence ve světové ekonomice, že tady probíhá masivní deindustrializace, že tady nebude možné řadu výrob vůbec provozovat, protože si je buď sami zakážeme, nebo je tak znevýhodníme, že i evropské firmy je přesunou do zahraničí za oceán, do Asie, do Ameriky,“ dodal Weigl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ono je to tak,že Fialovci dělají vše pro to aby se situace lidí plánovaně zhoršovala., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesaruman , 09.10.2023 18:35:16
Jejich záměr je zničit stát tak,aby přestal existovat.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…