Vláda nechce zaujmout stanovisko ke dluhům dětí

04.05.2019 11:49

Vláda se možná postaví neutrálně k poslanecké novele občanského zákoníku, která má zabránit dluhům dětí, uvedla ČTK.

Vláda nechce zaujmout stanovisko ke dluhům dětí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chudoba, ilustrační foto.

Ministerstva školství a spravedlnosti sice návrh odmítla, Ministerstvo práce a sociálních věcí a Unie zaměstnavatelských svazů jej podpořily. Ministerstvo financí zaujalo neutrální postoj. Vyplývá to z předkládací zprávy na vládním webu. Kabinet se bude návrhem zabývat v pondělí.

Novela počítá s tím, že dluhy dětí do 15 let by měly ze zákona přejít na jejich zákonného zástupce či na osobu, která je má v péči. Návrh připravili poslanci vládních ANO a ČSSD a opozičních Pirátů a lidovců.

Návrh má podle poslankyně Kateřiny Valachové (ČSSD) reagovat na situaci, kdy v Česku čelí exekucím přes 6500 dětí a další desetitisíce dospělých si svoje dluhy přinesly z dětství. Dluhy vznikly kvůli nezaplaceným poplatkům za komunální odpad, za telekomunikační služby či kvůli jízdě načerno.

Podle návrhu poslanců by měly peněžité dluhy nezletilých přejít už okamžikem svého vzniku na zákonného zástupce dítěte. Pokud taková osoba není, měl by závazek náležet osobě, do jejíž péče je nezletilý svěřen, nebo připadnout na stát.

Návrh může vést podle Ministerstva spravedlnosti k neodpovědnému jednání dětí s vědomím, že riziko vždy ponese jejich rodič. Za nepřiměřené považuje ministerstvo přičítání všech peněžitých dluhů nezletilého pěstounovi, který je oprávněn dítě zastupovat jen v běžných záležitostech a jehož činnost se omezuje především na zajištění osobní péče o dítě.

Podobné námitky vzneslo i Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Podle něj není zřejmé, zda by dluh přecházel i na ústavní zařízení, která nemohou jednat jménem dítěte, jelikož jejich zákonným zástupcem zůstává rodič.

Kromě novely občanského zákoníku chystají poslanci i novelu insolvenčního zákona, která by mladým lidem umožnila zbavit se do tří let dluhů z dětství. Podle údajů exekutorské komory mělo v roce 2017 exekuci 5934 dětí a mladých do 18 let. Z nich 3491 nebylo ještě ani 15 let. Podle odhadů jsou ve skutečnosti takových dlužníků desetitisíce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…