Vláda odložila projednání rozpočtu na příští rok na 22. září

11.09.2014 6:45

Vláda na večerním jednání přerušila projednávání návrhu státního rozpočtu na příští rok. Ministři se k němu znovu vrátí 22. září, uvedl tiskový odbor vlády. Ministerstvo financí navrhuje rozpočet se schodkem 100 miliard korun. Rozpočet musí kabinet schválit a poslat do Poslanecké sněmovny do konce září.

Vláda odložila projednání rozpočtu na příští rok na 22. září
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu premiéra Bohuslava Sobotky

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) vláda absolvovala kolečko posledních připomínek ze strany resortů. Příští týden se návrhu rozpočtu vyjádří Asociace krajů a bude tématem tripartity.

"To, co musíme doladit, je dořešení výdajů na vědu a výzkum s tím, že ještě resorty uplatnily drobnější rozpočtové požadavky spíše v řádu desítek či stovek milionů korun. Už se nejedná řádově o miliardy. Musíme také dořešit v návrhu rozpočtu zajištění prostředků na mzdy, tak abychom byli schopni absorbovat účinnost nového zákona o státní službě," uvedl Sobotka. Podle něj by se deficit veřejných rozpočtů měl v příštím roce pohybovat na úrovni 2,6 procenta HDP.

Ministerstvo v rozpočtu na příští rok počítá s celkovými výdaji 1,219 bilionu korun a příjmy 1,119 bilionu korun. Daňové příjmy včetně sociálního a zdravotního pojištění by měly činit 975,6 miliardy Kč. To je o 3,2 procenta více než letos schválený rozpočet. Povinné výdaje rozpočtu vyplývající ze zákonů a smluv, tzv. mandatorní výdaje, by měly příští rok stoupnout o 1,6 procenta na 714,7 miliardy korun.

Největší meziroční nárůst výdajů podle návrhu státního rozpočtu na příští rok má mít ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), a to o téměř 26 procent na 14,7 miliardy korun. Největší pokles příjmů ministerstvo financí navrhuje pro ministerstvo životního prostředí, a to téměř o 28 procent na 9,4 miliardy korun. V souhrnu dostane ve srovnání s letoškem přidáno většina kapitol rozpočtu. Pouze 14 z celkových 42 dostane zřejmě méně peněz, vyplývá z návrhu.

Největší výdaje bude mít tradičně ministerstvo práce a sociálních věcí

Podle předkládací zprávy byly výdaje i příjmy rozpočtu ve srovnání s původním červnovým návrhem zvýšeny o 95,7 miliardy korun. Z toho 88,7 miliardy korun činí peníze z EU. Dále MF navýšilo příjmy, mimo jiné z daní, o sedm miliard korun, a o stejnou částku i výdaje.

Největší výdaje, téměř polovinu celkových, bude mít tradičně ministerstvo práce a sociálních věcí. U něj MF počítá s více než 533 miliardami korun. To je nárůst proti schválenému rozpočtu pro letošní rok o 1,5 procenta.

Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 112 miliard korun. Premiér Bohuslav Sobotka i ministr financí Andrej Babiš již ale uvedli, že schodek bude zhruba 90 miliard korun.


 

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…