Vláda odpustila DPH na energie za listopad a prosinec. Lidé pocítí krizi podstatně méně, slibuje Schillerová

18.10.2021 21:32 | On-line

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) rozhodla o odpuštění daně z přidané hodnoty (DPH) u energií na listopad a prosinec. „Jedná se nepochybně o zcela mimořádnou situaci, na kterou musí jakákoliv zodpovědná vláda okamžitě reagovat,“ komentuje krok ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Zdražování domácnosti nyní podle ní ucítí „podstatně méně nebo vůbec“.

Vláda odpustila DPH na energie za listopad a prosinec. Lidé pocítí krizi podstatně méně, slibuje Schillerová
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Alena Schillerová

Anketa

Bude Fiala lepší premiér než Babiš?

12%
85%
hlasovalo: 28647 lidí
Krok vláda posvětila kvůli rostoucím cenám elektřiny a plynu. Prominutí daně proběhne v souvislosti s ustanovením, které plošné prominutí odvodů daně umožňuje při mimořádných, zejména živelních událostech.

Od 1. ledna pak na krok má navázat novela zákona o DPH, jež nulové odvody DPH prodlouží na „potřebně dlouhou dobu“.

„Jedná se nepochybně o zcela mimořádnou situaci, na kterou musí jakákoliv zodpovědná vláda okamžitě reagovat. Podobně jako u respirátorů, kde se snížení DPH okamžitě promítlo do cen pro konečné spotřebitele, chceme podpořit české domácnosti zavedením nulové sazby DPH na elektrickou energii. Domácnost, která za elektřinu zaplatí 1000 Kč měsíčně, ve vyúčtování ušetří jen za listopad a prosinec zhruba 350 Kč. Zvyšování cen těchto klíčových komodit by tak domácnosti a neplátci DPH měli pocítit podstatně méně nebo vůbec,“ uvedla ke kroku ministryně financí Alena Schillerová.

Kvůli růstu cen energií, na které má zásadní vliv i politika Evropské komise, domácnostem s průměrnou spotřebou do 3 MWh má být odpuštěn poplatek za obnovitelné zdroje, který je v maximální výši 1500 korun za rok.

Na specifickou podporu podle ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) bude z veřejných financí vyčleněno maximálně osm miliard korun. Týkat se to bude zhruba 5,3 milionu odběrných míst, z toho zhruba 4,3 milionu domácností.



„Protože každá megawatthodina se rovná 495 korunám, tak tato částka bude odpuštěna. Protože se jedná maximálně o tři megawatthodiny, tak maximálně 1500 korun za rok. Pokud někdo bude mít nižší spotřebu, například dvě megawatthodiny, tak to bude 1000 korun podpory,“ uvedl podle ČTK Havlíček s tím, že realizace proběhne v příštím roce.

Předpokládaný fiskální dopad při snížení sazby daně z 21 % na 0 % za jeden kalendářní měsíc se u dodání elektřiny a plynu pohybuje ve výši 2,08 mld. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…