Vláda posoudí, zda osvobodit církve od daně při prodeji majetku

19.12.2012 6:09

Vláda se dnes bude zabývat mimo jiné poslaneckými návrhy, podle nichž by církve nebyly osvobozeny od daně z příjmů při prodeji vráceného majetku. Kabinet by se podle původního plánu měl sejít až po skončení schůze sněmovny, její jednání přitom zřejmě bude vypjaté kvůli schvalování vládního daňového balíčku a státního rozpočtu na příští rok.

Vláda posoudí, zda osvobodit církve od daně při prodeji majetku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Komunisté zorganizovali petici proti církevním restitucím. Tu pak odnesli do parlamentu

Proti všem třem poslaneckým návrhům, aby církve nebyly osvobozeny od daně z příjmů při prodeji vráceného majetku, se postavilo hlavně ministerstvo financí. Jeho doporučení je ale v rozporu s dohodou, kterou s vládní koalicí uzavřel bývalý občanský demokrat Michal Doktor (Jihočeši 2012), jehož hlas pomohl církevní restituce ve sněmovně prosadit.

Církevních restitucí se týká i novela z dílny poslanců Věcí veřejných, kterou má kabinet rovněž posoudit. Poslanci VV chtějí mimo jiné o 16 na zhruba 43 miliard korun snížit náhrady církvím za nevydaný majetek. Podle předkládací zprávy k novele na vládním webu by to ale bylo v rozporu s dohodou mezi státem a církvemi.

Návrhy MPSV

Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) posoudí také návrh ministerstva práce, podle nějž by se náhrady za ztrátu výdělku kvůli pracovnímu úrazu, při nemoci z povolání či invaliditě od ledna zvedly o 0,9 procenta. Stejně by mohly růst i náhrady nákladů na výživu pozůstalých po lidech, kteří zahynuli v zaměstnání či na následky zranění z nich. S valorizací náhrad ale nesouhlasí ministerstvo financí kvůli nutným úsporám v rozpočtu.

Vláda také bude mít na stole několik návrhů vazebně stíhaného poslance Davida Ratha (dříve ČSSD). Odmítne patrně jeho záměr, aby některá města a pražské městské části musely zřídit azylová centra pro bezdomovce. Kabinet také zřejmě nebude souhlasit s Rathovým návrhem na nulovou daň z přidané hodnoty u ovoce a zeleniny, ani se zvýšením daňových paušálů živnostníkům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …