Vláda projedná konsolidační balíček i plány s Českou poštou

28.06.2023 6:30

Balíček změn předpisů ke konsolidaci veřejných financí, která má v příštích dvou letech ušetřit 150,7 miliardy korun, dnes projedná vláda.

Vláda projedná konsolidační balíček i plány s Českou poštou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Druhá schůze vlády v tomto roce

Na programu je i nová bezpečnostní strategie ČR, dalším z bodů jednání jsou úpravy v počtech služebních a pracovních míst na úřadech. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) by vláda mohla rozhodovat i o restrukturalizačním plánu České pošty, který v úterý schválila dozorčí rada pošty.

Úsporný balíček mění přes 60 zákonů, součástí předlohy nejsou omezování dotací a redukce státních výdajů, které mají pokrýt zhruba polovinu z plánované konsolidace. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) počátkem týdne uvedl, že očekává schválení balíčku bez výraznějších změn. Mírné úpravy nevyloučil. Sněmovna by se měla balíčkem začít zabývat 11. července.

Bezpečnostní strategie se mění po osmi letech, nová verze explicitně označuje za největší hrozby Rusko a Čínu, uvedl v pondělí Deník N. V rámci tzv. systemizace služebních a pracovních míst kabinet pravidelně nastavuje počty a strukturu míst na úřadech. Aktuální návrh by měl platit od poloviny roku.

Na programu vlády je i novela o sociální podpoře, podle které by žadatelé o příspěvek na bydlení i jeho příjemci už nemuseli úřadu práce dokládat své náklady na energie. Kabinet by měl vyhodnotit a navrhnout další postup ohledně vzdělávání ukrajinských dětí, žáků a studentů.

Zaujmout stanovisko by měla vláda také k účasti ruských sportovců na sportovních akcích v Česku a českých sportovců v Rusku. Projedná i dvě poslanecké novely opozičního hnutí ANO, které cílí na změny v sociálních dávkách. Na programu je i návrh rozpočtu na vědu, na kterou by podle Rady pro výzkum, vývoj a inovace měly připadnout 47,8 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …