Vláda projedná novou energetickou koncepci, chystá se demonstrace

12.09.2012 6:31

Odpůrci prolomení limitů těžby hnědého uhlí na severu Čech a zvýšení těžby uranu budou dnes protestovat před sídlem úřadu vlády. Sejdou se v době, kdy ministři budou o surovinové politice rozhodovat spolu s energetickou koncepcí ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby.

Vláda projedná novou energetickou koncepci, chystá se demonstrace
Foto: archiv poslance
Popisek: Poslanec Věcí veřejných Milan Šťovíček

Podle dokumentu vydrží Česko bez prolomení limitů do roku 2035. Pak ale bude nutné využít uhlí za limity, aby byla zachována funkčnost teplárenského systému. Kroky nezbytné k přípravě využití části uhelných zásob za dnešními limity je podle dokumentu nutné podniknout nejpozději do roku 2016.

Surovinová koncepce uvažuje také o otevření nových uranových nebo zlatých dolů. Po protestech ministerstvo slíbilo z dokumentu vypustit možnost průzkumných těžeb uhlí v Beskydech.

Nová energetická koncepce má udat směr, jakým se česká energetika bude ubírat v příštích 20 až 30 letech. Materiál se připravuje několik let a doznal řady změn. Různé skupiny se snažily v rámci koncepce prosadit své zájmy. Podle Kuby je hlavním smyslem koncepce modernizovat českou energetiku a zajistit bezpečné dodávky energií za přijatelné ceny pro domácnosti i průmysl. Koncepce počítá s tím, že využití jádra poroste po dostavbě dalších bloků jaderných elektráren Temelín a Dukovany. Tyto dva zdroje by měly pokrýt více než polovinu výroby elektřiny. Naopak využití uhlí se má postupně v příštích letech snížit zhruba na jednu třetinu proti současnosti.

Vláda dnes zřejmě dokumenty vezme na vědomí. Před jejich schválením ještě musí získat stanovisko k vyhodnocení vlivů návrhů na životní prostředí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…