Vláda projedná prodloužení stavu nebezpečí na jižní Moravě

19.07.2021 6:30

Prodloužení stavu nebezpečí v místech, které na jižní Moravě koncem června poničily extrémní bouřka a tornádo, projedná na dnešním zasedání vláda.

Vláda projedná prodloužení stavu nebezpečí na jižní Moravě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Ministři mají na programu také věcný záměr zákona o vyvlastnění či poslaneckou novelu na uzákonění odchodu sovětských vojsk z někdejšího Československa jako významného dne, ke které se postaví pravděpodobně neutrálně.

Ministerstvo vnitra doporučilo vládě vyhovět žádosti jihomoravského hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) o prodloužení stavu nebezpečí. Po prodloužení o 30 dnů by měl trvat do 23. srpna. Opatření má pomoci při likvidačních pracích i dokončování oprav nejpotřebnější infrastruktury. Kabinet projedná i řešení pro majitele, kteří neměli zkolaudované novostavby a po poškození tornádem podle nynějších pravidel nemohou počítat s pomocí státu.

Kabinet má na programu i Strategii cestovního ruchu ČR pro období 2021 až 2030, podle kterého chce ministerstvo pro místní rozvoj pro příští roky ze státního rozpočtu na rozvoj cestovního ruchu zhruba 1,2 miliardy korun ročně. Vláda se bude zabývat i několika kontrolními závěry Nejvyššího kontrolního úřadu a informacemi o tom, jak ministerstva plní opatření kvůli dřívějším zjištěním úřadu.

Vláda by mohla projednat i materiál ministerstev vnitra a zahraničí, podle kterého by Česko mohlo v případě potřeby pomoci Litvě kvůli přílivu migrantů z Běloruska finančně či vysláním policistů. Situací se minulý týden zabývala Bezpečnostní rada státu.

Na programu kabinetu jsou i zprávy o činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů a státního zastupitelství v loňském roce či strategie vyzbrojování a podpory rozvoje obranného průmyslu do roku 2030. Kabinet by mohl projednat i souhlas s přelety a průjezdy ozbrojených sil jiných států přes území ČR v příštím roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…