Vláda rozhodne o snížení doplatků na léky pro děti a seniory

29.01.2017 21:05

Vláda na pondělním jednání rozhodne o návrhu na snížení limitu pro doplatky na léky u dětí a seniorů. Ministerstvo zdravotnictví v novele zákona o veřejném zdravotním pojištění navrhuje, aby se roční limit pro děti do 18 let a seniory od 65 let snížil ze 2 500 na 1 000 korun, u důchodců od 70 let dokonce na 500 korun. Při překročení tohoto limitu pojišťovny vracejí pojištěncům peníze, které za léky zaplatí navíc.

Vláda rozhodne o snížení doplatků na léky pro děti a seniory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdravotnický materiál

„Cílem návrhu je snížit spoluúčast pojištěnců, patřících do sociálně zranitelných skupin obyvatelstva, na doplatcích na léčivé přípravky částečně hrazené z prostředků veřejného zdravotního pojištění,“ uvádí ministerstvo v předkládací zprávě.

Návrh, který by měl platit od ledna příštího roku, nebude mít dopady na státní rozpočet, ale na rozpočty zdravotních pojišťoven. Ty podle materiálu vydají ročně asi o 440 milionů korun více než v současnosti. Největší dopady – asi 295 milionů korun – se očekávají u Všeobecné zdravotní pojišťovny, která je největší a má mezi pojištěnci i více lidí ve vyšším věku.

Novela je do vlády předkládána s rozporem ministerstva práce a sociálních věcí, které by chtělo do materiálu zapracovat změny týkající se úhrady umělého oplodnění. Ministerstvo chce o pět let zvýšit věk, do kterého bude umělé oplodnění hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Nově by podle návrhu mohly ženy zákrok podstoupit do dosažení 44 let věku. Požaduje rovněž zvýšení počtu pokusů hrazených z veřejného pojištění ze tří na čtyři nebo v případě, že bylo v prvních třech pokusech ženě vloženo jen jedno embryo, žádá možnost až šesti pokusů. Ministerstvo práce uvádí, že tím chce reagovat na změny, kdy lidé odkládají rodičovství do vyššího věku, s čímž ale souvisejí rizika neplodnosti. Ministerstvo zdravotnictví tuto úpravu odmítlo.

S návrhem, který se týká limitu na doplatky na léky, nesouhlasí Svaz průmyslu a dopravy ČR, který jej pokládá za nesystémový a populistický, a Unie zaměstnavatelských svazů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…