Vláda se sejde nad návrhem na další prodloužení nouzového stavu

17.12.2020 6:30

Vláda dnes ráno na mimořádném jednání projedná návrh žádosti o prodloužení nouzového stavu, se kterou předstoupí před Poslaneckou sněmovnu v úterý.

Vláda se sejde nad návrhem na další prodloužení nouzového stavu
Foto: Repro ČT24
Popisek: Vláda 12.10. na tiskové konferenci oznamuje mimořádná opatření v boji proti koronaviru

Bez prodloužení skončí nouzový stav, který umožňuje vymáhat opatření proti šíření koronaviru, k 23. prosinci. Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) předpokládá, že ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) bude chtít požádat o dalších 30 dní.

Nouzový stav poslanci naposled prodloužili do 23. prosince na návrh komunistů, přičemž vláda žádala až do 11. ledna. „Předpokládám, že pan ministr Blatný požádá o 30 dní. Situace není dobrá, rostou čísla v nemocnicích,“ řekl ve středu Babiš s dovětkem, že je asi vyloučeno, že by se zlepšila dřív než za 30 dní. Blatný už dříve uvedl, že pro poslance chystá analýzu opatření, pro která by nebyl nouzový stav potřebný, a naopak těch, pro která je nezbytný. Podle části opozice není třeba nouzový stav prodlužovat, kritizuje, že vláda opatřeními diskriminuje některé obory a nepřijímá dostatečné kompenzace.

Nouzový stav na jaře v Česku platil kvůli šíření koronaviru od 12. března do 17. května. Po souhlasech dolní komory se tehdy prodlužoval dvakrát na celkem 66 dní. Tentokrát by měl trvat nejméně 79 dní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…