Vláda shodila nápad Šabatové. Udávání konkurence zdarma nebude

13.05.2019 18:44

Poplatek za podání podnětu k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) má podle menšinového kabinetu ANO a ČSSD regulační charakter a jeho zrušení by mohlo vést k zavalení úřadu balastními podněty. Vláda proto nepodpořila žádost veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové o jeho zrušení. Novinářům to po jednání kabinetu řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Poplatek musejí zaplatit všichni, kdo podávají podnět k antimonopolnímu úřadu. Podle ombudsmanky jsou zpoplatnění podnětu a postup ÚOHS v rozporu s principy demokratického právního státu.

Vláda shodila nápad Šabatové. Udávání konkurence zdarma nebude
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ochránkyně lidských práv Anna Šabatová na setkání s občany ve Valašském Meziříčí

„Vláda s tím nesouhlasí, nenašel se ani jeden člen vlády, který by s tím souhlasil,“ řekl po jednání kabinetu Babiš.

Poplatek ve výši 10 000 korun byl zaveden v říjnu 2016 a měl ulevit ÚOHS od množství neoprávněných podnětů. Zatímco v roce 2016 před zpoplatněním prověřoval úřad 1 305 podnětů ohledně veřejných zakázek, o rok později to bylo 93 zaplacených podnětů a 84 věcí od orgánů činných v trestním řízení. Poplatek přitom musely platit i ostatní státní úřady, které jsou ze zákona povinny oznámit ÚOHS, pokud při své činnosti zjistí pochybení v oblasti, kterou se zabývají. Dalších 220 nezaplacených podnětů ÚOHS podle zjištění Úřadu veřejné ochránkyně práv ignoroval, a to včetně oznámení jiných institucí o přestupku.

„Úřad, jehož činnost je hrazena ze státního rozpočtu, se chová tržně. Buďto zaplatíte a podnětem se zabývá, nebo nezaplatíte a podnětem se nikdo dál nezabývá,“ uvedla už dříve Šabatová.

Problémem podle ní je, že ÚOHS na základě své vnitřní směrnice nesledoval, jaké veřejné zakázky se nezaplacený podnět týkal, a nemohl tak zahájit řízení z úřední moci. „Přitom má povinnost zahájit řízení i z vlastní vůle v případě, že dostane informace o možném porušování zákona o veřejných zakázkách. Informace z podnětů, u kterých nebyl poplatek zaplacen, ale neputovaly k žádnému odbornému referentovi, spis byl odložen stranou a nikdo už do něj nenahlédl,“ uvedla ombudsmanka.

ÚOHS podle ní tímto přístupem přišel o důležité zdroje informací, protože na nepravosti ve veřejných zakázkách obvykle upozorňují občané nebo neziskové organizace. Těžko lze po občanech podle ombudsmanky ale chtít, aby platili 10 000 Kč za to, že pomohou státnímu orgánu provádět kontrolu nakládání s veřejnými penězi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…