Vladimír Putin obsáhle promluvil o demokracii. Kritika Ruska je prý jen vymýváním mozků

13.01.2016 15:05

Německý deník Bild uveřejnil druhou část exkluzivního rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ruský prezident hovoří o cílech své země v Sýrii, o možnosti poskytnout azyl Bašáru Asadovi a také o budoucí spolupráci Ruska s NATO a státy G8.

Vladimír Putin obsáhle promluvil o demokracii. Kritika Ruska je prý jen vymýváním mozků
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Putin odmítá, že by Rusko usilovalo o to, stát se světovou supervelmocí. Podobné aspirace považuje za příliš nákladné a naprosto zbytečné. Ruský prezident by v každém případě přivítal, kdyby se Rusko opět mohlo zúčastňovat setkání nejvyspělejších států světa ve formátu G8. Dle svých slov se nebrání ani spolupráci Ruska s NATO. „My jsme spolupráci nikdy nepozastavili a máme k ní mnoho důvodů a příležitostí. Je to však stejné jako v životě. Naplněný vztah může existovat jen tehdy, pokud jsou vřelé city opětovány také druhou stranou. Když s námi NATO spolupracovat nechce, tak se nedá nic dělat,“ konstatuje ruský prezident.

Nedávný incident, při kterém Turecko sestřelilo dvě ruské stíhačky, by z Putinova pohledu neměl způsobit žádný konflikt mezi Ruskem a NATO. Zároveň však tvrdí, že pokud budou zájmy Ruska ohroženy, tak se bude jeho země bránit. „Turecko je sice součástí NATO, ale my jsme jej rozhodně nenapadli. Problémy mezi Ruskem a Tureckem nemají se Severoatlantickou aliancí nic společného. Prezident Erdogan se měl za ten incident v prvé řadě omluvit, protože to byl válečný zločin,“ uvádí Putin a odmítá zmínku redaktora německého deníku o tom, že by Rusko v Sýrii útočilo pouze na pozice povstalců. „To je samozřejmě lež, jak jsem již několikrát říkal. Můžeme to dokázat, ale naši kritici tomu stejně odmítnou uvěřit,“ argumentuje Putin.

Celé znění rozhovoru v angličtině je ZDE.

Ruský prezident připouští, že syrský prezident Bašár Asad se dopustil při řešení konfliktu mnoha chyb. „Jsem však přesvědčen, že by vše nemohlo rozrůst do takové šířky, kdyby konflikt nebyl přiživován ze zahraničí. Do Sýrie jsou posílány zbraně, peníze a bojovníci. Kdo je za to zodpovědný? Je to snad Asadova vláda, která se snaží udržet zemi pohromadě? Nebo jsou to povstalci, kteří chtějí Sýrii rozdělit a proti této vládě bojují?“ říká Putin a konstatuje, že hlavním cílem Ruska v Sýrii je, aby tato země nedopadla jako Irák nebo Libye. O tom, kdo bude v Sýrii vládnout, musí rozhodnout pouze samotní obyvatelé země a nikdo jiný,“ je přesvědčen Vladimir Putin.

Podle ruského prezidenta není pravda, že by Asad bojoval proti vlastním spoluobčanům. „On pouze bojuje proto tomu, kdo se se zbraní v ruce postavil syrské vládě. Jistě, trpí tím v neposlední řadě civilní obyvatelstvo, ale to přece není chyba Asada. Primárně za to nesou odpovědnost povstalci a jejich podporovatelé ze zahraničí. Znovu opakuji, že já ani nikdo jiný v Rusku netvrdíme, že by za Asada bylo v Sýrii vše v pořádku,“ konstatuje Putin a naznačuje ve své další odpovědi, jestli by v případě porážky ve volbách poskytlo Rusko Asadovi azyl. „Zatím je na takové úvahy příliš brzy. Určitě ale bylo složitější udělit azyl panu Snowdenovi, než by to bylo v případě syrského prezidenta.“

Výtky kritiků Ruska, kteří upozorňují na údajné nedodržování demokratických principů a potlačování svobody Putinovým režimem, ruský prezident odmítá. „Světové velmoci rády hovoří o svobodě s cílem vymýt mozek populaci daného státu. Demokracie přitom znamená vládu lidu a možnost ovlivňovat, která strana bude v zemi vládnout. Rusko má mnoho zkušeností se systémem jedné vládnoucí strany a nechceme nic takového opakovat. I nadále hodláme naši demokracii rozvíjet a zdokonalovat. V současné chvíli je registrováno pro parlamentní volby 77 politických stran. Většina gubernátorů je volena přímo,“ argumentuje Putin.

Ruský prezident v závěru rozhovoru připouští, že fungování demokracie v Rusku se liší od fungování demokracie v Evropě. Nevidí na tom ovšem nic špatného. „Neexistuje přece jeden jediný model demokracie. Je přece normální, že se koncept demokracie liší stát od státu,“ uzavírá Putin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…