Vládli před listopadem 1989, vládnou i po něm. Zvláštní vpomínková akce v Prostějově

14.11.2014 22:15

Pouze několik lidí na centrálním náměstí v Prostějově sledovalo položení kytic u pomníku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, kterým radní s předstihem uctili Den boje za svobodu a demokracii. Mezi zástupci radnice se u příležitosti nadcházejícího výročí 17. listopadu poklonil Masarykově soše také předlistopadový tajemník národní výboru a člen KSČ či agent komunistické vojenské kontrarozvědky.

Vládli před listopadem 1989, vládnou i po něm. Zvláštní vpomínková akce v Prostějově
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

KSČM se totiž po volbách stala součástí radniční koalice a v radě minulý týden spolu s ČSSD a hnutím PéVéčko usedli také zástupci předlistopadového režimu.

„To snad nemyslíte vážně s tou otázkou. Je 17. listopad a výročí. To si myslíte, že jsem úplně blbý?“ odpověděl radní Jaroslav Šlambor z KSČM na otázku novinářů, proč dnes přišel položit květiny k Masarykově soše. Deník Insider před dvěma lety upozornil na to, že Šlambor byl v 70. a 80. letech agentem vojenské kontrarozvědky. „Nejvíce ze všeho mně vadí, když mi někdo říká, co mám a co nemám dělat,“ odpověděl na dotaz, zda mu nepřijde podivné, když oslavuje svátek, jehož součástí jsou i události 17. listopadu 1989, které vedly k pádu komunistického režimu.

Média podle Šmída o minulosti komunistických radních informují nepravdivě

Mezi účastníky slavnostního aktu byl i radní Václav Šmíd (KSČM), který spolu s dalším radním Josefem Augustinem (KSČM) zastával před rokem 1989 v Prostějově post místopředsedy městského národního výboru. Oba podle Mladé fronty Dnes v roce 1989 prosazovali tvrdé represe proti odpůrcům totalitního režimu. „Nevím, proč bych dnes neměl přijít. Je den boje za svobodu a demokracii, který je neustálý a permanentní. Myslíte, že dnes je svoboda a demokracie v naší republice plná? Já si myslím, že ne,“ uvedl Šmíd.

Média podle Šmída o minulosti komunistických radních informují nepravdivě, když píšou, že před rokem 1989 ze své pozice prosazovali tvrdé represe. „V té době byl článek Několik vět, který běžel po celé republice, a celá republika dělala různé akce. Základní organizace strany, podniky i družstva se vyjadřovaly. Byly to takové odsuzující rezoluce. Nesu vinu miliontiny nebo možná dvoumiliontiny lidí, kteří to tehdy podepsali,“ míní.

Šmíd také odmítl, že ho listopadové události v roce 1989 smetly z pozice místopředsedy národního výboru v Prostějově. „Odešel jsem na základě dohod u kulatého stolu a také kvůli tomu, že jsem pochopil dobu. Kdybych chtěl, tak jsem určitě byl místopředsedou městského národního výboru dál,“ dodal.

Vedení radnice předčasné připomenutí Dne boje za svobodu a demokracii zdůvodnilo tím, že chtělo lidem umožnit, aby na akci nemuseli chodit v den svého volna. Položení květin k soše sledovalo jen několik lidí, z nichž někteří neskrývali znechucení z toho, že se aktu účastní i zástupci KSČM. Pavel Vavrouch při příchodu radních zazvonil klíči. „Byla to taková forma vnitřního protestu proti této situaci, kdy se zástupci KSČM klaní odkazu T. G. Masaryka a 17. listopadu,“ řekl. Opozice svolala oslavy 17. listopadu na pondělí a připravila petici za vytvoření nové rady bez KSČM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …