Vládo, odpověz. Co bude s těmi muži, co by měli bránit Ukrajinu? Politolog se s otázkou nepáral

19.06.2023 20:15

MONITORING „Možná bych navrhoval o té věci hovořit, jak je například možné, že tady máme tisíce a tisíce ukrajinských mužů, kteří by měli bránit vlast, a přitom tady požívají dávky z českého sociálního systému? A co s touto komunitou bude?“ I tyto otázky by podle politologa Lukáše Valeše, jenž byl hostem ranního vysílání CNN Prima NEWS, měla odpovídat vláda.

Vládo, odpověz. Co bude s těmi muži, co by měli bránit Ukrajinu? Politolog se s otázkou nepáral
Foto: archív autora
Popisek: klávesnice

„Bojím se, že ten současný rozpočet je postaven na vodě, ale že tak bude vláda postupovat i v příštím roce. Už ty první balonky, nebo signály, jak říká pan premiér, ukazují, že vláda chce šetřit na vědě, výzkumu a školství,“ poznamenal Lukáš Valeš.

Anketa

Jste pro přijetí Istanbulské úmluvy?

1%
98%
hlasovalo: 21467 lidí
„Tato vláda měla likvidaci schodku státního rozpočtu jako svoji prioritu,“ pokračoval v připomínání Valeš. „ODS už za Babišovy vlády převzala plnou odpovědnost za to, jak se bude rozpočet vyvíjet. Rozpočet na letošní rok vychází z iluzorních čísel. Vláda nic nedělá v boji s inflací, zatímco Rusko, které trpí sankcemi, má inflaci pod třemi procenty. Vláda naprosto rezignovala na to, jak inflaci omezit. Pumpuje do ekonomiky stále víc peněz, máme tady dluh, který jsme ještě neměli. Tato čísla jsou na demisi pana Stanjury, ne-li celé vlády,“ dodal Valeš.

Prezident Petr Pavel by si představoval, aby vláda nad rozpočtem spolupracovala s opozicí. „Mělo by to smysl v otázkách, které přesahují horizont jedné vlády. Jestli chce vůbec nějaká vláda opravdu dělat důchodovou reformu, a já o tom pochybuji, musí to být domluvené s opozicí. Pan prezident má rád usmiřovací notu, ale já si to v podmínkách České republiky nedovedu představit,“ dodal.

„Situaci je potřeba klidnit, jinak budu mít zapotřebí do toho vstoupit,“ sdělil Pavel v Partii na CNN Prima NEWS ohledně demonstrace v Brně, kde se konala pieta za zesnulého Roma. Měl by podle Valeše prezident v této věci konat? „Budu skeptik, nedokážu si představit, jak by pan prezident mohl situaci zklidnit. Je to podobné jako u té ekonomiky. Společnost je tvrdě rozdělena, máme tady statisíce ukrajinských uprchlíků a bohužel se dostávají do střetů. Je to marginální část, nedělal bych z toho takové problémy, jako zažívá s uprchlíky Švédsko nebo část Německa. V našem případě se marginální skupina dostala do střetu s romskou skupinou. Možná bych navrhoval o té věci hovořit, jak je například možné, že tady máme tisíce a tisíce ukrajinských mužů, kteří by měli bránit vlast, a přitom tady požívají dávky z českého sociálního systému? A co s touto komunitou bude? Budou integrováni, jakým způsobem? Bydlení se nedostává i pro českou majoritu, vláda nedělá nic, aby se urychleně zlepšila nabídka kapacit nebo aby se lidé vraceli na území Ukrajiny, kde se nebojuje. Vláda strká komunikačně hlavu do písku. Prezident je dobře, že se o to zajímá, ale měla by konat vláda,“ dodal Valeš. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kontrolní otázka, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepedros491 , 19.06.2023 21:44:26
Co by se stalo s těmi Ukrajinskými muži kdyby řekli pravdu že utekli z Ukrajiny ze strachu z Banderovců a nechtějí na Ukrajině bojovat za Americké zájmy proti Rusku ? Oni to ale neřeknou protože kdyby je vrátili na Ukrajinu tak by s nimi Banderovci udělali krátký proces.

|  22 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…