Vlasovci? Kolaborantů bylo víc. LN píší o temných stránkách dějin SSSR

04.12.2019 13:14

Redaktor LN Tomáš Vlach se vyjádřil ke sporům kolem vlasovců, kteří pod dojmem Stalinovy hrůzovlády za druhé světové války nabídli své služby Hitlerovi a spolu s nacisty se dopouštěli válečných zločinů. Vlach k tomu dodal, že s nacisty za druhé světové války nespolupracovali jen vlasovci, ale na příklad i řada Ukrajinců.

Vlasovci? Kolaborantů bylo víc. LN píší o temných stránkách dějin SSSR
Foto: Screen Youtube
Popisek: Starosta Řeporyjí Pavel Novotný v ruské televizi

Vystoupení starosty Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) v ruské televizi ukázalo, jak málo stačí k tomu, aby se ruští moderátoři naštvali. Stačí jim připomenout, že druhou světovou válku rozpoutali spolu s nacistickým Německem, když si porcovali Polsko. Sověti poté v Katyni postříleli stovky polských důstojníků.

Když Novotný Rusům začal připomínat jejich vlastní historické viny, raději ho vyhodili z vysílání a sdělili veřejnosti, že českoslovenští legionáři rozpoutali v Rusku v roce 1918 občanskou válku, což ovšem není pravda. Ale Vlach prý tuto myšlenku rozhodně z ruských úst neslyšel poprvé. Rusové se s pomocí těchto lží snaží zakrýt skutečnost, že byly stovky tisíc Sovětů, kteří nacistům nabídli v boji proti Stalinovi pomoc.

„Odhaduje se, že s nacisty kolaborovalo kolem milionu sovětských občanů či lidí s původem na území SSSR. Byli to třeba hiwi neboli hilfswilligři, dobrovolní asistenti, kteří vykonávali pomocné práce v německém vojsku. Byl to ukrajinský schutzmannschaft, proslulý brutálními vraždami Židů a později i Poláků. V roce 1943 dezertovali do lesů a začali vyvražďovat polské ženy a děti ve jménu etnicky čisté Ukrajiny, dnes jsou Kyjevem vynášeni do nebes. Ale ani ruská propaganda, která na ukrajinské frontě střílí kdečím, schutzmannschaft nevytahuje. Moskva má totiž v tomto směru sama máslo na hlavě, protože domácí sbory zvané polizei v Bělorusku a Rusku také nejednaly v rukavičkách,“ podotkl Vlach v komentáři pro středeční vydání listu.

Vlasovci byli jen další v řadě a nejen s nimi poté sovětská moc udělala krátký proces. Po válce byli kolaboranti s nacisty buď popravováni, nebo odsuzováni k 25 letům odnětí svobody. Po pádu sovětského režimu se tlak na stárnoucí kolaboranty uvolnil, ale jak ukázaly i reakce na vystoupení Pavla Novotného v ruské státní televizi, nyní se na ně opět upírá pozornost ruských mocipánů.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…