Vlastizrádce Zeman dělá ostudu a už se možná ani neovládá, tvrdí aktivista. Sám patříte k psychiatrovi, vzkazují mu

02.11.2014 18:27

Tak jako byl z vlastizrady obviněn prezident Václav Klaus, měl by jej následovat i jeho nástupce Miloš Zeman. To si myslí aktivista a publicista Jan Šinágl, podle kterého se prezident spojuje s cizí mocností proti zájmům demokracie v České republice. Navíc zpochybňuje i prezidentovu způsobilost vykonávat úřad, což je prý důsledek jeho nezřízené životosprávy. Ohlasy, které ParlamentníListy.cz zjišťovaly, ale vyjadřují pochybnosti o duševní způsobilosti spíše na straně petenta Šinágla.

Vlastizrádce Zeman dělá ostudu a už se možná ani neovládá, tvrdí aktivista. Sám patříte k psychiatrovi, vzkazují mu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Pekingu

Anketa

Na začátku kterého roku byste se nyní chtěli octnout? V naší zemi, samozřejmě.

2%
1%
59%
2%
12%
5%
0%
0%
6%
hlasovalo: 18817 lidí

„Prezidentovo myšlení a způsoby už daleko překročily všechna myslitelná pochybení na tomto nejvyšším ústavním postu země. Jsou zcela neslučitelné s dobrými mravy a úlohou, kterou má plnit a zastávat,“ píše se v petici zveřejněné na webu Petice24.cz. Miloš Zeman se prý stal hanbou a ostudou naší země, stejně jako někteří jeho spolupracovníci.

„Naše země se stala světu pro smích, přestává být vyspělými zeměmi respektována a brána vážně,“ píše se v petici s tím, že tento stav založil již Zemanův předchůdce Václav Klaus, ale současný prezident k němu mocně přispívá.

Aktivista se však obává, že kromě ostudy prezident může páchat i činy jdoucí nejen proti slušnosti, ale i proti právu. „Lze důvodně předpokládat, že se prezident republiky dopouští opětovně i možné velezrady, ve spojení s cizí mocností, pokusem ohrozit a ovládnout demokratický systém země,“ píše. Vlastizrada má spočívat zejména ve veřejné podpoře nedemokratických režimů Ruska a Číny. „Senát by měl opět zvážit důvodné podání žaloby pro velezradu presidenta země ,“ vyzývá přímo s tím, že míra prezidentovy vstřícnosti již nese znaky kolaborace.

Celý text petice si přečtěte ZDE

Navíc vyjadřuje Šinágl důvodnou obavu, že prezidentovy excesy zdaleka nemusí končit, právě naopak se mohou ještě zhoršovat. A to proto, že prezidentovo chování má podle něj alarmující příčiny: „Nelze vůbec vyloučit, že se u něho už možná projevují známky postupné ztráty kontroly nad svým chováním v důsledku jeho nezřízené životosprávy, nemluvě o možném a stále reálnějším ohrožení jeho fyzického, psychického a duševního stavu,“ varuje petice. Situace je prý o to závažnější, že Zeman je vrchním velitelem armády.

Šinágl tvrdí, že s prezidentovými excesy v současnosti nesouhlasí 80 procent obyvatelstva. Proto je všechny prosí, aby podpisem petice přiměli odpovědné politiky, tedy senátory, příslušné k obžalobě prezidenta, k jednání.

Schwarzenberg a jeho lidé se snaží rozeštvat národ

Z názorů senátorů, které ParlamentníListy.cz oslovily, se zdá, že v horní komoře je zatím podpora pro sesazení prezidenta minimální. Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach dopřál aktivistovi právo na názor, ale nezdržel se poznámky, že se Šinágl dost často mýlí. Současná bouře proti prezidentovi má podle něj příčiny ve vyhrocené prezidentské volbě, s jejímž výsledkem se mnozí nesmířili.

„Je to důsledek, nebo možná součást nepřetržité nenávistné kampaně, kterou se snaží předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a jemu blízcí rozeštvat celou naši společnost,“ myslí si.

Anketa

Jste pro znovuzavedení povinné vojenské služby?

72%
28%
hlasovalo: 8129 lidí

Jeho senátní kolega Jan Veleba, předseda Strany práv občanů, byl vůči Šináglovi ještě kategoričtější: „Myslím si, že by měl navštívit psychiatra. Pokud by tak učinil, neodešel by bez nálezu,“ myslí si.

Podobně reagoval i senátor za Severočechy.cz Jaroslav Doubrava, který rovněž aktivistovi doporučil, ať se nechá vyšetřit odborníky na hlavu. „Také by se měl seznámit s definicí vlastizrady,“ doporučuje navrhovateli. Ohledně jeho vývodů o demokracii poznamenává: „Předpřevratovou dobu má dnes za lepší už více než polovina národa. Podá žalobu i na ní,“ ptá se provokativně. O životosprávě prezidenta podle něj Šinágl rozhodně neví tolik, aby ji hodnotil a dokonce vyvozoval její konsekvence pro Českou republiku. „Myslím, že on sám kontrolu nad svým chováním ztratil už dávno,“ uzavřel senátor.

Lépe s nápadem na impeachment nedopadl ani ve sněmovně. Podle Vítězslava Jandáka si takový nápad nezaslouží žádný komentář. „Vždyť kolik let už tady Šinágl plácá nesmysly,“ připomíná. Dnes už podle něj tohoto aktivistu nikdo nemůže brát vážně. „Jen ho nechte, ať si plácá,“ radí. Ještě stručnější byl jeho kolega Stanislav Huml: „Nenuťte mě v neděli přemýšlet nad pitomostmi,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz.

Jaroslav Foldyna pak Šináglovi doporučil „dobrého odborníka“ v podobě MUDr. Ivana Davida, který by prý jako psychiatr mohl současně rovnou stanovit diagnózu. „Na druhou stranu - takovýchto autorit je v restauracích čtvrté cenové skupiny často plný pytel,“ dodává.

Europoslanec Miloslav Ransdorf zavzpomínal, že s excentrickými výstupy aktivisty Šinágla má vlastní zkušenost. "Když jsem se ho jednou snažil zklidnit na mezinárodní konferenci, kterou jsem pořádal, pozval jsem ho na jídlo a řekl mu, ať si se mnou sedne a můžeme si promluvit. On začal křičet 'to se ti to žere, ty komunistickej hajzle, za naše peníze," vzpomíná Ransdorf.

Podle něj je špatně, jestliže kdokoliv sahá na hlavu státu. "U Miloše Zemana aspoň navíc vím, z čeho žije, u Jana Šinágla to nevím," rýpl si. S Čínou podle něj spolupracují i mnohem větší státy, a nemají s tím žádný problém. "Nevím, proč bychom se zrovna my měli chovat jako pupek světa, když jím nejsme," dodává europoslanec.

Mynář: To je petice, co komunikaci označuje za vlastizradu...

Vyjádření poskytl i Vratislav Mynář, kancléř prezidenta Zemana. „To je petice, která prezidentovi vyčítá, že se snaží komunikovat s Čínou a s Ruskem, a označuje to za vlastizradu,“ ptal se ironicky. Vážněji pak uvedl, že prezident se nikdy netajil, že je pro ekonomickou diplomacii, a jeho počínání je jen plněním těchto slibů.

„Čína a Rusko jsou jedny z mála zemí, kde stále výrazně roste ekonomika, a my bychom byli hloupí, kdybychom se nesnažili o rozšiřování vztahů mezi těmito dvěma zeměmi a Českem,“ myslí si. „V tom případě bychom dopadli tak jako vždycky. To znamená, že bychom si hráli na to, jak nás zajímají lidská práva víc než ekonomické výhody propojení, a ve finále na ty dveře zaklepeme, až když tam bude celý svět a bude už pozdě,“ varuje.

Mynář počínání těchto lidí nechápe. „Já si rozhodně nemyslím, že prezident dělá něco výjimečného, tím spíše zlého, a už vůbec ne vlastizrádného,“ tvrdí. Pokud někdo považuje snahu o vztahy s Ruskem za vlastizradu, tak se mu prý může zdát prezidentovo jednání škodlivé, ale takovému člověku prý kancléř Mynář neví, co říct.

Pochybnosti o duševním zdraví prezidenta jej prý vedou k přesvědčení, že duševně zdravý není především aktivista Šinágl.

Navíc má pocit, že dehonestující kampaň směrem k prezidentovi jede již od jeho zvolení, se kterým se mnozí nedokázali smířit.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka, jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…