Vlivný Čech se přidal k Chalánkové. Ukázal svět bez fyzické podoby peněz. A varoval

01.08.2022 22:38 | Ze sítí

Známý herní vývojář Daniel Vávra varuje před zrušením fyzické podoby peněz a jejich nahrazením digitální obdobou. Ve svém facebookovém komentáři zmiňuje ty nejhorší dopady na občany, doslova hovoří o „státním teroru“. Upozorňuje na návrh senátorky Jitky Chalánkové na ústavní zakotvení plateb v hotovosti, který má jeho plnou podporu.

Vlivný Čech se přidal k Chalánkové. Ukázal svět bez fyzické podoby peněz. A varoval
Foto: Repro Facebook
Popisek: Herní vývojář Daniel Vávra

„Základní ideou tohoto návrhu je, že digitalizace může velmi usnadnit lidem život a nikomu nesmí být upřeno právo ji využívat, ale nikdo, až na nezbytné výjimky dané veřejným zájmem, nemá být k jejímu využívání nucen, a to přímo ani nepřímo,“ napsala Chalánková v důvodové zprávě. Senát začne ústavní novelu posuzovat na některé z příštích schůzí.

V souvislosti s rozvojem digitalizace plateb senátorka poukazuje na obavy lidí z toho, že bezhotovostní platby se buď stanou povinnými, nebo že hotovostní úhrady zcela vytlačí.

Takové obavy jsou podle Daniela Vávry oprávněné. Na sociální síti upozornil občany, co je čeká, pokud by fyzické peníze byly skutečně zrušeny. Zrušení fyzické měny je jedním z potenciálně nejhorších nástrojů státního teroru a naprosto absolutní totalitní kontroly na občanech. Naprostá kontrola státu nad majetkem a transakcích každého, a tím pádem absolutní možnost kontroly, konfiskací, šikany, fízlování...,“ zní jeho varování.

Přidává odstrašující příklad, jak by něco takového mohlo fungovat v praxi: „Nezaplatili jste daň za to, že jste kamarádovi prodali starou televizi? No tak to jste ale měli. A budete. Máte ilegální vesnickou hospodu v hasičárně? No tak teď vás hygiena a berňák naprosto snadno vypátrají podle toho, že si hospodský kupuje podezřele moc sudů piva a na jeho účet chodí podezřele moc drobných částek od zbytku vesnice... A to se vůbec nebudeme bavit o nástrojích, které to dává policii totalitního systému vůči disentu,“ dodává Vávra.

Návrh senátorky Chalánkové v tomto směru vnímá jako velmi důležitý: „Naprosto podporuju Chalánkové návrh. A ze stejných důvodů jsem proti digitalizaci voleb. Oboje je Stalinův vlhký sen,“ uzavírá svůj komentář herní vývojář.

V minulém volebním období Sněmovny prosazovali ústavní zakotvení práva hotovostních plateb poslanci Trikolory. Tehdejší vláda se k jejich předloze postavila záporně. Česká národní banka k poslanecké iniciativě uvedla, že současné zákony právo na platbu v hotovosti obsahují a není nutné je povyšovat na ústavní. Dolní komora předlohu do voleb neprojednala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…