Vnitro vyzvalo úřad v Černošicích, aby zveřejnil rozhodnutí o Babišově střetu zájmů

25.05.2019 18:46

Ministerstvo vnitra se domnívá, že Městský úřad Černošice by neměl tajit rozhodnutí o Babišově střetu zájmů. O analýze, kterou si nechal černošický úřad zpracovat, píše server Echo24.cz na základě informací serveru iRozhlas.cz. Úřad má rozhodnout o tom, zda předseda vlády stále ovládá média skupiny Mafra.

Vnitro vyzvalo úřad v Černošicích, aby zveřejnil rozhodnutí o Babišově střetu zájmů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

„Podle názoru Ministerstva vnitra bude odmítnutí žádostí týkajících se informací ze správních spisů vedených v rámci přestupkových řízení s veřejnými funkcionáři podle zákona o střetu zájmů jen obtížně hájitelné, a to jak v případě pravomocně neukončených řízení (po vydání rozhodnutí), tak v případech pravomocně ukončených řízení,“ zaznělo v analýze Ministerstva vnitra, jejíž odůvodnění se odkazuje na rozsudek Nejvyššího správního soudu před čtyřmi lety. 

Podle všeho totiž převažuje veřejný zájem. „Právo veřejnosti na informace bude spíše převažovat nad ochranou informací o osobě obviněné z přestupku,“ uvádí ministerstvo. Černošice se však i nyní mohou rozhodnout, zda věc zveřejní. 

Původní text ZDE.

Premiér čelí podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert, který dal v únoru 2017 kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů. Černošický úřad mu v lednu za přestupek v podobě střetu zájmů uložil pokutu, podle deníku Právo šlo o 200.000 korun. Babiš se odvolal, případem se tak zabývali krajští úředníci.

„Krajský úřad Středočeského kraje podle paragrafu 90 odst. 1 písm. b) správního řádu věc vrátil k dalšímu projednání MěÚ Černošice. Tím je ‚řízení o odvolání‘ vedené krajským úřadem pro tuto chvíli ukončeno,“ oznámilo tiskové oddělení hejtmanství. Jaký byl výsledek řízení, přímo neuvedlo. Podle zmíněného paragrafu odvolací správní orgán napadené rozhodnutí nebo jeho část zruší a věc vrátí k novému projednání správnímu orgánu, který rozhodnutí vydal.

„Jediným, kdo se může k obsahu rozhodnutí v tuto chvíli vyjadřovat, je účastník správního řízení, respektive zplnomocněný zástupce účastníka řízení,“ uvedl ředitel krajského úřadu Jiří Holub. Upozornil na to, že správní řízení je neveřejné, stejně jako obsah spisu. Zmocněnec, který premiéra zastupuje, si již rozhodnutí vyzvedl z datové schránky. Verdikt se tak podle Holuba stal pravomocným.

Černošická radnice na svém webu následně potvrdila, že krajský úřad zrušil její rozhodnutí z 21. ledna a věc vrátil k novému projednání. „V tomto rozhodnutí uvedl odvolací orgán svůj právní názor na otázku, zda Ing. Andrej Babiš je ovládající osobou předmětných mediálních společností. S rozhodnutím byl vrácen spisový materiál,“ uvedla. Další postup má být stanoven až po důkladném prostudování devatenáctistránkového dokumentu.

Premiér se hájí tím, že holding vložil do svěřenského fondu, a tím splnil povinnosti dané zákonem. Podnět odeslala loni v srpnu do Černošic Transparency International ČR. Radnice v Černošicích je úřadem s rozšířenou působností pro Průhonice, v nichž premiér žije. „Je těžké nyní hodnotit bez přístupu k dokumentům, zda je rozhodnutí relevantní a oprávněné, nebo zda úřad hraje pouze o čas, což nahrává spekulacím o podjatosti," komentovala na twitteru postup krajského úřadu Transparency International ČR.

Opoziční krajští zastupitelé za STAN navrhovali, aby případ kvůli možné podjatosti převzal některý ze sousedních úřadů, například v Praze. Poukazovali na to, že ve středních Čechách vládne Babišovo hnutí ANO. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) to označila za úsměvné. Připomněla, že pražskou radnici vede Pirátská strana, která krajský úřad v souvislosti s Babišovou kauzou kritizovala. Piráti upozorňovali na reorganizaci středočeského krajského úřadu, která podle nich vyvolává pochybnosti kolem rozhodování úředníků. Holub účelovost změn odmítl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…