Vojtěch Filip pryč? Úder z okolí ČSSD. A hádejte, kdo se přidal

20.05.2020 13:14

Vojtěch Filip čelí po svých slovech na adresu českých legionářů v Rusku výzvám k odchodu z funkce místopředsedy Poslanecké sněmovny. Ale ještě před tím, než se bude tímto návrhem zabývat Sněmovna, se na výsměchu předsedovi KSČM nepřímo spojila mládež ČSSD s poradcem z řad Pirátů.

Vojtěch Filip pryč? Úder z okolí ČSSD. A hádejte, kdo se přidal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Filip v minulém týdnu poskytl rozhovor ruskému armádnímu periodiku Krasnaja zvezda. V něm kritizoval odstranění Koněvovy sochy v Praze a ocenil ruskou vládu, že nenutí představitele samospráv, aby stavěli pomníky českým legionářům. Pak ještě ocenil prezidenta Miloše Zemana a zkritizoval ministra zahraničí Tomáše Petříčka. Ten Filipovi vzkázal, ať se stydí.

Anketa

Kdo víc přispěl ke zvládnutí koronakrize?

hlasovalo: 17745 lidí

Rozhovor vyvolal pozdvižení v části sněmovního spektra. Poslanci Demokratického bloku již poněkolikáté během tohoto volebního období začali požadovat, aby byl Vojtěch Filip odvolán z funkce místopředsedy Sněmovny. Tématu se chopili předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a předseda STAN Vít Rakušan. Začali sbírat podpisy pod žádost, kterou musí podepsat 80 poslanců.

Ještě předtím se ale na předsedovi komunistů vyřádila mládež sněmovní ČSSD. Zatímco předseda strany Jan Hamáček vydal prohlášení, že sociální demokraté ve Sněmovně Filipovo odvolání nepodpoří, protože ctí zásadu poměrného zastoupení ve vedení komory, omladina se mu vysmála pod familierním pozdravem „Čau, Vojto“.

„Hodně lidí se ptá, jak se stalo, že se tu třicet let po revoluci vozí bolševik v káře za skoro tři miliony a vyvolává jako místopředseda Sněmovny takřka tři sta tisíc měsíčně,“ pokračovali Mladí sociální demokraté.

Anketa

Líbí se vám zatím kanál CNN Prima News?

3%
91%
hlasovalo: 17213 lidí

Pak ocenili, že si Filip jako správný komunista dovede dosyta užít luxusu, dopřávaného miliardářem Andrejem Babišem.

„Dopřáváš si i zasloužené pozornosti ruských médií, ve kterých neváháš lhát a kydat špínu nejenom na ostatní politiky, ale dokonce i na legionáře,“ kárali dále mládežníci. A posměšně dodali, že „o takovém životě se ti v osmdesátkách jako obyčejnému udavači ani nesnilo“.

Vše doplnili obrázkem, co Vojtěch Filip potřebuje ke své kariéře.

Jejich příspěvek zaujal Januse Konieczného, veterána Nadačního fondu proti korupci, momentálně pracujícího ve štábu České pirátské strany. Toho pobavilo, že Filipovo počínání už je příliš i na juniorku vládní ČSSD.

„Doufám, že Mladí sociální demokraté nezapomněli, že ČSSD s KSČM úzce spolupracuje na všech úrovních a dřívější předseda ČSSD označil Bohumínské usnesení zakazující spolupráci ČSSD s KSČM za v zásadě neplatné,“ dodává k tomu pirátský analytik.

Je podle něj záhadou, proč mládeži ČSSD toto vadí, a fakt, že se obě partaje nakonec vždycky nějak dohodnou, jim zjevně nevadí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…