Vokřál chce táhnout ANO více doprava. Navrhuje i inspiraci u Kalouska

29.01.2019 20:22

Někdejší brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) byl jednou z hlavních tváří víkendové ideové konference hnutí ANO v Ostravě. Přál by si, aby se hnutí ANO posunulo více doprava a prosazovalo pravicovou politiku. Z toho, že dnes ANO spolupracuje s ČSSD a komunisty, kteří drží Babišovu vládu u moci, viní Vokřál pravici.

Vokřál chce táhnout ANO více doprava. Navrhuje i inspiraci u Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Start kampaně Hnutí ANO k letošním komunálním a senátním volbám. Zúčastnil se předseda ANO a premiér Andrej Babiš, lídr kandidátky v Praze Petr Stuchlík, primátor a lídr kandidátky v Brně Petr Vokřál a primátor a lídr kandidátky v Ostravě Tomáš Macura

Bývalý brněnský primátor serveru iDNES.cz prozradil, že by byl rád, kdyby se hnutí ANO posunulo více doprava. Rád by tak učinil i navzdory tomu, že někteří podnikatelé vnímají zavedené EET jako velmi negativní krok. Vokřál si stále myslí, že to byl správný krok. A teď by podnikatelům rád ulehčil. Hnutí ANO proto přišlo s nápadem, aby podnikatelé neodváděli zvlášť sociální pojištění, zdravotní pojištění a daň, ale aby platili jednu částku.

Hnutí ANO se tak v podstatě vrátilo k myšlence exministra financí TOP 09 Miroslava Kalouska, který v pravicové vládě Petra Nečase plánoval zavést tzv. jednotné inkasní místo. Kdyby ANO nemuselo sedět ve vládě s levicovými stranami, prosazovalo by prý více pravicové politiky.

„Kdyby byly bývaly pravicové strany ochotné s námi tu pravicovou politiku dělat, tak bychom se určitě nedočkali zrušení karenční doby nebo něčeho podobného. Ono se těžko jedná, když jsme od nich od začátku slyšeli politiku ‚Antibabiš‘, ‚S Babišem ne‘. Já jim rozumím, je to jejich taktika, ale pro nás zase nebylo téma bavit se o tom, že by měl vládu vést někdo jiný než pan Babiš,“  prohlásil Vokřál.

V posledních pár letech prý ANO dělá takovou politiku, aby posílilo sociální smír v České republice, a teď se prý opět chce zaměřit na podnikatele. Věří, že hnutí k tomu bude mít dost prostoru, protože i přes účast ve vládě je stále silné. Jiné strany oslabily, když vstoupily do vlády. Stačí se prý podívat na osud již zmíněné TOP 09. ANO má na rozdíl od jiných stran silného lídra. Andrej Babiš je podle Vokřála výhodou pro hnutí.

Vokřál odmítá, že by ANO bylo centrálně řízeným hnutím, kde Babiš vládne všem. Je to tak, že všichni členové ANO vyznávají podobné hodnoty, ale každý člen prý má svou hlavu.

Prozradil také, že kdyby dostal nabídku stát se ministrem v Babišově vládě, třeba ministrem školství místo Roberta Plagy, zvážil by ji. „Mojí prioritou by bylo zůstat v Brně, ale pokud někdo nazná, že ty schopnosti mám, tak bych určitě zvážil jejich využití i v Praze,“ uvedl Vokřál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

19:19 „Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

I přes těžkosti, které Felix Slováček prožívá ve své rodině, se pro řeporyjského starostu Pavla Novo…