Voláte mi, píšete mi, takže vám teď píšu pravdu o ČSSD. Jiří Zimola oslovil straníky dopisem, jehož obsah známe

08.06.2017 11:53

Vysokoškolský docent a člen ČSSD Radim Valenčík zveřejnil na svém webu kompletní dopis, kterým exhejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD) oslovil své spolustraníky.

Voláte mi, píšete mi, takže vám teď píšu pravdu o ČSSD. Jiří Zimola oslovil straníky dopisem, jehož obsah známe
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Zimola v poslední době zažil poměrně strmý pád. Nejprve rezignoval z postu hejtmana, následně byl rozhodnutím vedení ČSSD vyškrtnut z posledního místa kandidátky Jihočeského kraje do Sněmovny. K členské základně se tak obrátil s dopisem, jenž je podle Valenčíka srdcervoucí. 

„Události posledních týdnů považuji za ty nejkritičtější, které jsem za skoro dvacet let v sociální demokracii zažil. Osobní zášť vedení naší strany vůči mé osobě dosáhla takové úrovně, že naprosto zastínila zdravý rozum a potřebný nadhled,“ uvedl Zimola s tím, že tento příběh však není o něm, ale jde o mnohem víc. 

„Jde o princip rozhodování a tvorby kandidátky, jde o hodnoty a ideje, z nichž sociálně demokratické hnutí vyrostlo, a které jsme společně prosazovali a hájili. To vše se nyní vytrácí a vyúsťuje do stavu, který je nejen podle mého názoru projevem pohrdání celou jihočeskou krajskou základnou,“ sdělil. Poděkoval pak také všem, od nichž se mu dočkalo podpory.

„Členové místních, okresních i krajských orgánů vyjadřovali svá ostrá nesouhlasná stanoviska a požadovali, aby se k návrhu naší kandidátky mohli vyjádřit formou hlasování jihočeští sociální demokraté. Ti jediní mohou posoudit, jestli takzvané kauzy, kvůli kterým jsem rezignoval na funkci jihočeského hejtmana, aniž by mi bylo sděleno obvinění nebo jsem byl vyšetřován policií, tak zásadně poškodily sociální demokracii před nadcházejícími volbami. Namísto toho jsem byl z kandidátní listiny ještě před vaším vyjádřením vyškrtnut a vedení ČSSD na tomto svém rozhodnutí nechtělo nic změnit,“ sdělil. Podle svých slov pochopil, že vina za očekávaný nevalný výsledek ve volbách má být připsána těm, kteří maří „očistné tažení“ vedení ČSSD a nehodlají se smířit s centralistickým pojetím řízení strany. Jak dodal, nechtěl být tím, kvůli němuž bude uvnitř strany eskalovat napětí, a tak požádal ostatní kandidáty, aby kandidátní listinu demonstrativně neopouštěli. 

„Nic to nemění na tom, že se nemohu ztotožnit s důvody, které předsednictvo strany pro mé vyškrtnutí použilo. Někdy ale člověk musí ustoupit a obětovat se pro ostatní. A věřte, že jsem tak podruhé udělal rád,“ poukázal Zimola na své první obětování se, když odstoupil z funkce hejtmana. „Přál bych si, aby naše kandidátka zůstala silná a přes současnou pachuť nespravedlnosti ve volbách obstála,“ podotkl.

„Děkuji vám za to, že mám tu čest být vaším krajským předsedou. Jsme dnes jediný kraj, který je v Praze slyšet a který se nebojí věci říkat otevřeně. To bylo vždy mým cílem a na tom jsem stavěl. Dnes jsem za tento jihočeský odboj osobně postihován, ale na paměti mám slova naší prezidentské standardy. Pravda vítězí,“ uzavřel. Svůj dopis rozeslal proto, že mu lidé často volají a píší, zda má cenu zůstávat ve straně. On se domnívá, že ano. A sám zůstává.

Valenčík pak k Zimolově textu dopsal několik poznámek, mimo jiné uvedl, že ČSSD je zprivatizována krajskými mafiány. „Jihočeský kraj byl dosud výjimkou, proto to také dopadlo, jak to dopadlo. Vedení strany se proměnilo ve slouhy slouhů současné globální moci, opozice vůči této proměně strany zlikvidována, vnitrostranická demokracie eliminována,“ zmínil Valenčík a uvedl, že obnova vnitrostranické demokracie v rámci institucionální struktury ČSSD není možná.

„Tunelována je jak pozice ČSSD, tak i její disponibilní finance, takže nesplatitelný dluh (i po odpočtu Altnerova) neumožňuje její existenci jako normálně fungující strany bez přerušení právní kontinuity,“ zmínil Valenčík. 

A dodal, že v celé akci proti Zimolovi byl chladný kalkul. „Veškerou opozici je nutné zlikvidovat,“ sdělil.

„Nevím, zda je Jiří Zimola jen váhavý střelec, naivka, nebo mu něco slíbili, případně něčím pohrozili. Každopádně je ještě horší fáze vývoje politika, než když se stane politickou mrtvolou. Může totiž dozrát až do stádia politické mršiny, což je poměrně nový historický fenomén, který stojí za zaznamenání. Doufám, že tento osud Jirku Zimolu nečeká,“ uzavřel Valenčík.

Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/4650-cekas-na-zazrak-priteli-zimolo.html

Celý dopis Jiřího Zimoly ze stránek radimvalencik.pise.cz:

Vážení přátelé, milí spolustraníci,

tímto osobním dopisem se na vás obracím ve chvílích, které jsou pro nás mimořádně důležité. Tím víc, že jde o období těsně před podzimními volbami. Události posledních týdnů považuji za ty nejkritičtější, které jsem za skoro dvacet let v sociální demokracii zažil.

Osobní zášť vedení naší strany vůči mé osobě dosáhla takové úrovně, že naprosto zastínila zdravý rozum a potřebný nadhled. To by se dalo pochopit, lidé se mohou a taky nemusí mít rádi. Jenomže tenhle příběh už není o mně, o Jiřím Zimolovi, předsednictvem strany vyškrtnutém kandidátovi; jde o něco mnohem víc. Jde o princip rozhodování a tvorby kandidátky, jde o hodnoty a ideje, z nichž sociálně demokratické hnutí vyrostlo a které jsme společně prosazovali a hájili. To vše se nyní vytrácí a vyúsťuje do stavu, který je nejen podle mého názoru projevem pohrdání celou jihočeskou krajskou základnou.

Velmi si vážím podpory, které se mi od vás dostávalo v uplynulých dnech. Členové místních, okresních i krajských orgánů vyjadřovali svá ostrá nesouhlasná stanoviska a požadovali, aby se k návrhu naší kandidátky mohli vyjádřit formou hlasování jihočeští sociální demokraté. Ti jediní mohou posoudit, jestli takzvané kauzy, kvůli kterým jsem rezignoval na funkci jihočeského hejtmana, aniž by mi bylo sděleno obvinění nebo jsem byl vyšetřován policií, tak zásadně poškodily sociální demokracii před nadcházejícími volbami. Namísto toho jsem byl z kandidátní listiny ještě před vaším vyjádřením vyškrtnut a vedení ČSSD na tomto svém rozhodnutí nechtělo nic změnit.

Pochopil jsem, že vina za očekávaný nevalný výsledek ve volbách má být připsána těm, kteří maří "očistné tažení" vedení ČSSD a nehodlají se smířit s centralistickým pojetím řízení strany. Nechtěl jsem být tím, kvůli kterému bude eskalovat napětí uvnitř ČSSD, a namísto předvolebního boje s našimi protivníky budeme bojovat sami se sebou. Proto a jedině proto jsempožádal na pondělním jednání Krajského výkonného výboru ČSSD ostatní kandidáty, aby, i když s principem vyškrtnutí mé osoby nesouhlasí, neopouštěli demonstrativně kandidátní listinu a v zájmu ČSSD kandidovali a, jak jsme u nás na jihu v posledních létech zvyklí, zvítězili.

Nic to nemění na tom, že se nemohu ztotožnit s důvody, které předsednictvo strany pro mé vyškrtnutí použilo. Někdy ale člověk musí ustoupit a obětovat se pro ostatní – a věřte, že jsem tak podruhé udělal rád. Poprvé před měsícem, kdy jsem svým odstoupením z funkce hejtmana umožnil vznik nové koalice a zachování hejtmanského postu pro ČSSD; podruhé teď, kdy reálně hrozilo, že pražské vedení strany doplní jihočeskou kandidátní listinu svými věrnými, bohužel však nevolitelnými lidmi. Přál bych si, aby naše kandidátka zůstala silná a přes současnou pachuť nespravedlnosti ve volbách obstála.

Voláte mi, píšete a ptáte se, jestli po tom všem má cenu zůstávat ve straně. Odpovídám, že ano. Sociální demokracie u nás zastupuje zájmy obyčejných lidí už 140 let a ne vždy si prožívala zrovna idylické časy. Ale byli to právě přesvědčení členové strany, lidé se srdcem na správné, tedy levé straně, kteří jí umožnili přežít. Budoucnost ukáže, kdo měl dnes pravdu a kdo se mýlil. Ale abychom mohli být součástí té budoucnosti, je třeba vydržet a ideje ČSSD podporovat a propagovat.

Děkuji vám za to, že mám tu čest být vaším krajským předsedou. Jsme dnes jediný kraj, který je v Praze slyšet a který se nebojí věci říkat otevřeně. To bylo vždy mým cílem a na tom jsem stavěl. Dnes jsem za tento jihočeský odboj osobně postihován, ale na paměti mám slova naší prezidentské standardy. Pravda vítězí.

Váš Jiří Zimola

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…