Volby se možná pozdrží. Nechceme lidi postavit nahé do kopřiv, říká Mynář

11.08.2013 7:38

Prezident Miloš Zeman prohlásil, že nemá důvod bránit předčasným volbám. Jeho kancléř Vratislav Mynář však upozorňuje, že existuje důvod pro pozdržení rozpuštění sněmovny a vypsání předčasných voleb. A děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy Aleš Gerloch dává Mynářovi za pravdu. Zprávu přináší server iDnes.cz.

Volby se možná pozdrží. Nechceme lidi postavit nahé do kopřiv, říká Mynář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vratislav Mynář

Krátce potom, co se ukázalo, že pravicová koalice nemá 101 hlasů většiny ve sněmovně, zesílilo volání po urychleném rozpuštění sněmovny a vypsání předčasných voleb. Staré české přísloví však radí „Pospíchej pomalu“ a prezident Miloš Zeman si tuto radu možná vezme k srdci především kvůli občanskému zákoníku, říká jeho kancléř.

Poslanci váhají

"Je samozřejmě na zvážení určitý odklad rozpuštění sněmovny v souvislosti s možnými problémy při schvalování těchto zákonů. Nechceme postavit občany kvůli možnému nepřijetí doprovodných norem k občanskému zákoníku jako nahaté do kopřiv," uvedl Mynář s tím, že prezident jinak předčasné volby dlouhodobě podporuje a kromě možných legislativních problémů nemá jiný důvod je oddalovat.

Expert Aleš Gerloch mu v této věci dává za pravdu. Na jednu stranu platí, že by prezident neměl otálet, pokud Ústava nestanovuje pevné lhůty konání, což platí i v případě předčasných voleb, ale vzhledem k nutnosti přijmout některé zákony je odklad rozpuštění sněmovny na místě. Pokud by se totiž ukázalo, že jsou v doprovodných zákonech nedostatky, Senát by je měl mít komu vrátit, aby mohly být odstraněny.

O svém rozpuštění rozhodnou poslanci již 20. srpna, ale konečné slovo má prezident Zeman. Je na něm, kdy rozpuštění definitivně posvětí. Za pozornost navíc stojí, že někteří poslanci, kteří původně chtěli rozpuštění dolní komory podpořit, začali váhat. Na jisté těžkosti v této věci upozornil předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Obezřetnost v této otázce vyjadřuje i poslanec VV Otto Chaloupka. Podle jeho názoru se teprve uvidí, jak se vše vyvine.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…