Vondra: Brankáře pokutovali za to, že se křižoval

13.07.2021 9:32 | Ze sítí

Europoslanec Alexandr Vondra po skončení EURA poukázal na propojení fotbalu, politiky a diplomacie. „I v politice je k úspěchu nutné mít jak dobrý tým, tak rozdílové hráče,“ přirovnal politiku k fotbalu a odkázal k příběhu Polska v roce 2008. Sám pak uvedl, že Italové dostali pohár zaslouženě; Anglie naopak hrála spíše příliš úsporně a takticky.

Vondra: Brankáře pokutovali za to, že se křižoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Europoslanec a zahraniční expert Alexandr Vondra se po skončení EURA vyjádřil k tématu propojení fotbalu a politiky. „Lidé se mě ptali, proč na Facebooku nekomentuju fotbalové EURO. Zápasy jsem sledoval, ale hodnocení jsem ponechal na finále. Včera skončilo, takže nabízím půl tuctu bodů,“ napsal v úvodu svého komentáře na Facebooku.

Podle něj fotbal od politiky nelze odpárat. „Díky emocím, lidovosti, ekonomice a globálnímu přesahu tady interakce bude vždycky,“ myslí si a dodává, že kvůli fotbalu vznikaly i války a společenské konflikty se vyjevují i na stadionech. Upozornil na Střední Ameriku či Balkán, kde o tom podle jeho slov vědí své. Podle něj se fotbal prolíná i se světem diplomacie a politiky. „I v politice je k úspěchu nutné mít jak dobrý tým, tak rozdílové hráče,“ pokračoval a odkázal k jednomu z příběhů z roku 2008. V té době jsme v EU vyjednávali o Lisabonské smlouvě. Poláci podle něj tehdy žádali opt-out z Listiny základních práv. Nechtěli, aby podléhali v lidských právech jurisdikci Evropského soudního dvora. Vondra pak navštívil Jaroslawa Kaczyńského a žádal ho, ať mu řekne příklad, proč to Polsku vadí. Europoslanec vyzdvihl, že Kaczyński mluvil o fotbalu.

„Ve skotském týmu Celtic Glasgow tehdy pět let chytal polský brankář Artur Boruc. Celtic je tradičně katolický klub, zatímco jeho hlavní rival Glasgow Rangers má protestantské kořeny. Při derby se dá napětí na stadionu Ibrox krájet (slávisté to pocítili na vlastní kůži). Borut je hluboce věřící katolík, v Celtiku měl přezdívku ‚svatý gólman‘. Před zápasem se křižuje. Právě kvůli tomu byl tehdy policií a úřady pokutován a tahán k soudu. Prý vyvolával vášně v publiku. Nejen pro Poláky, ale pro všechny katolíky bizarní představa...“ popisuje schůzku s polským státníkem zahraniční expert s tím, že závěr z toho je jasný. „Poláci si v EU výjimku obhájili. Pomohl jim k tomu fotbal!“ uzavřel.

Vondra ve svém komentáři také neopomenul zmínit, že Italové vyhráli zaslouženě. „Vyzrálý, dynamický, ofenzivní. Hra měla systém, tým měl srdce,“ hodnotí s tím, že poté, co vypadlo Česko, přál titul Angličanům. „Dali světu fotbal, mají nejlepší ligu na světě,“ napsal, ale že to tentokrát nezvládli. Podle něj hráli příliš úsporně a takticky. Výkon českého týmu pak hodnotí pozitivně. „Češi hráli výborně. Líp, než jsme čekali. Zaslouží úctu. Týmový výkon vyšperkovaly individuality. Schick, Souček, Coufal, Vaclík, Holeš i Barák. Ve svém věku mají budoucnost před sebou,“ zhodnotil a dodal, že pořádat mistrovství po různých místech v Evropě a v Baku nebyl podle něho dobrý nápad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…