Vondra řekl, že Švédsko zlepšilo nabídku podmínek nájmu gripenů

28.11.2012 23:15

Poslední švédská nabídka při vyjednávání o prodloužení pronájmu stíhaček Gripen je podstatně výhodnější, než byla ta v létě, řekl dnes před novináři ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). V pondělí bude o stavu vyjednávání se Švédskem informovat Bezpečnostní radu státu.

Vondra řekl, že Švédsko zlepšilo nabídku podmínek nájmu gripenů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

 "To, že jsme jednali o čtyři měsíce déle, nám umožnilo mít na stole dneska podstatně lepší nabídku. A mně skutečně není jedno, jestli je to 'miliarda tam, miliarda sem'," prohlásil ministr v den, kdy oznámil, že k 7. prosinci z vlády odchází. "Je to řádově asi o miliardu nebo miliardu a půl lepší," dodal Vondra pro Českou televizi.

Jednání se nejprve nevyvíjela ke spokojenosti Prahy

Jeho slova však prý není možné interpretovat jako předzvěst rozhodnutí, že čeští piloti budou pokračovat na stíhačkách Jas-39 Gripen a vláda nevyhlásí tendr, v němž by dodávky nadzvukových letadel mohli nabídnout i další zájemci. "S dovolením budu nejprve informovat Bezpečnostní radu státu," poznamenal.

Pronájem 14 švédských stíhaček za 19,6 miliardy korun v roce 2004 schválila vláda Vladimíra Špidly. Smlouva vyprší na konci roku 2014. Česká vláda už deklarovala úmysl i nadále zajišťovat ochranu vzdušného prostoru vlastními prostředky. Obrana proto nejprve začala exkluzivně jednat se Švédskem o možnosti stávající pronájem prodloužit. Jednání se však nejprve nevyvíjela ke spokojenosti Prahy, která usilovala o výhodnější ekonomické podmínky dlouhodobého pronájmu.

Na švédskou nevstřícnost v létě dokonce veřejně upozornil i premiér Petr Nečas. Vondra pak dostal od vlády čas exkluzivně se Švédy jednat do konce listopadu, v případě krachu jednání je v plánu vypsat výběrové řízení. Letouny Jas-39 Gripen používá vedle Švédska, Maďarska a České republiky Jihoafrická republika a Thajsko.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…