Vondra v ráži: Zaorálek je ministr k ničemu a Babiš jakbysmet. Zato Chovanec...

23.09.2015 22:53

Šéf resortu vnitra Milan Chovanec není nijak nadšen z přerozdělování dalších 120 tisíc běženců v rámci EU, ale mohlo prý být i hůř. Pozitivní také je, že prozatím nebyl dohodnut trvalý přerozdělovací mechanismus. To však neznamená, že bychom si mohli oddechnout. Byli jsme přehlasováni v politické otázce, která nic neřeší, prohlásil Chovanec. Své k tématu řekli i exministři Alexandr Vondra (ODS) a Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

Vondra v ráži: Zaorálek je ministr k ničemu a Babiš jakbysmet. Zato Chovanec...
Foto: CEVRO Institut
Popisek: RNDr. Alexandr Vondra, ředitel Centra transatlantických vztahů VŠ CEVRO Institut

V Bruselu na summitu EU jednají nejmocnější politici a političky o tom, jak se postavit k přerozdělování migrantů a důslednější kontrole hranic. Ve středečních Událostech, komentářích České televize o tom debatovali ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), exministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) a exministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Ministr Chovanec zdůrazňoval, že kvóty k ničemu nevedou. Zcela zásadním krokem naproti tomu je ochrana vnějších hranic EU. „Pokud se na tom dnes premiéři shodnou, je to krok správným směrem a na tuto cestu jsme se mohli vydat už před několika lety,“ zaznělo od ministra. „Česká republika uhájila malé vítězství v tom, že je to jen 120 tisíc migrantů k přerozdělení,“ doplnil šéf resortu vnitra s tím, že má obavy z dalšího navyšování těchto počtů. Úspěchem je i to, že nebyl dohodnut nějaký trvalý přerozdělovací mechanismus.

Pokud jde o Polsko, tamní vláda prý obrátila možná z obavy, jak se vyvine situace v sousední Ukrajině. Nelze prý totiž vyloučit, že se tamní situace zhorší a Polsko bude od Unie potřebovat pomoc s ukrajinskými běženci.

Do Vánoc musíme podle ministra výrazně zpřísnit ochranu hranic EU, protože v uprchlických táborech v zemích sousedících se Sýrií sedí statisíce uprchlíků, kteří se mohou rozhodnout, že se vydají do Evropy. Proto musíme zřídit kontrolní body pro registraci běženců, finančně posílit agenturu Frontex a tak podobně. A musíme to stihnout do Vánoc, protože jinak může na jaře příštího roku přijít další uprchlická vlna. „Byli jsme přehlasováni v politické otázce, která nic neřeší,“ konstatoval také Chovanec. Své vystoupení uzavřel slovy, že teď jde i o osud našich dětí. O osud celé EU.

Rozhodně to nebylo o nás bez nás, zdůrazňoval Svoboda

Za „supergeniální“ řešení kvóty neoznačili ani Svoboda a Vondra, ale podle prvně jmenovaného je třeba respektovat vůli většiny. My jsme měli možnost představit naše postoje, přesvědčit o nich naše partnery, ale neuspěli jsme. „Rozhodně to tedy nebylo o nás bez nás,“ zdůrazňoval Svoboda.  

Vondra byl poněkud opatrnější. Poznamenal např., že jako člen vlády měl za zády koaliční partnery, kteří se chovali jako Eurohujeři. Proto v Senátu obhajoval i Lisabonskou smlouvu. „Kdybych mluvil jen sám za sebe, a ne za vládu, tak bych zdaleka tak nadšený nebyl. Já jsem tady poslouchal ministra Chovance, jemuž bych v posledních týdnech neměl co vytknout, ale jeho problém je ten, že má příliš slabé spoluhráče ve vládě.“

„Podívejte se třeba na ministra zahraničí Zaorálka, to je možná dobrý amatérský filozof, ale jako ministr zahraničí je úplně k ničemu,“ rozčílil se Vondra kvůli tomu, že V4, které teď Česko předsedá, před několika dny deklarovala jednotný postoj v otázce kvót, aby nakonec Polsko hlasovalo pro kvóty.

Totéž prý platí i o Babišovi, který prý pouští do médií velmi silná vyjádření o tom, jak razantně se musí v otázkách uprchlické krize postupovat, aby nakonec obrátil, když si spočítal, kolik miliard na dotacích z EU získává jeho Agrofert.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…