Vondra vrátil úder Klausovi za kritiku Havla

11.02.2013 13:22

Server Lidovky.cz se několika známých osobností zeptal, co říkají na výroky prezidenta Václava Klause o jeho předchůdci Václavu Havlovi, kterého označil za extrémního levičáka. A nic dobrého to není.

Vondra vrátil úder Klausovi za kritiku Havla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

„Myslím si, že to svědčí o jeho potřebě zasahovat a za každou cenu na sebe upozornit, i ve velice negativním smyslu. Mně to připadá, že už je to mimo normu,” myslí si socioložka Jiřína Šiklová, která Klausova slova označila za tupá.

Každý má prostor se svobodně vyjádřit

Exministr Alexandr Vondra se diví té části Klausových slov, ve kterých Havla označil za jakobína. “Havel byl liberál. Označit ho za jakobína je nesmysl. Kdyby byl Havel jakobín, skončil by Klaus na popravišti. To se nestalo, Klaus naopak pod Havlovým prezidentstvím politicky vzkvétal. Nic na tom nemění fakt, že oba byli často ve sporech, které ovšem řešili demokraticky, nikoliv revolučně,” uvedl Vondra.

O něco smířlivějí se na slova diva předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. “Václav Klaus využívá toho, že odchází a může mluvit svobodněji než v minulosti, aniž by byl za to kritizován. V této souvislosti je to věc, která se dala očekávat. On má určitý styl vyjadřování a mě to nijak nepobuřuje. Každý včetně Václava Klause má prostor ke svobodnému vyjadřování,” řekl.

Mnohem více se naštval šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. “Přijde mi líto, že pan prezident se uchyluje k takovýmto ubohostem. Spíše bych stejně jako značná část národa ocenil, kdyby se spíše věnoval vysvětlení amnestie, kroku, kterým uzavřel korupční kruh 90. let, a nese znaky možného korupčního jednání,” vyzval Klause.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…