Vondrák má podporu krajských zastupitelů ANO. Má zůstat hejtmanem

06.03.2023 21:32

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák má podporu krajských zastupitelů hnutí ANO. Po jednání klubu to oznámil jeho předseda. Vondrák ohlásil svůj odchod z hnutí na konci minulého měsíce po neshodách s celostátním vedením. Podle prvního místopředsedy ANO Karla Havlíčka by měl zvážit, zdali mu přijde férové setrvávat ve funkci, do které se prý dostal hlavně díky voličům hnutí.

Vondrák má podporu krajských zastupitelů ANO. Má zůstat hejtmanem
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Ivo Vondrák

Krajský klub zastupitelů ANO vyjádřil podporu moravskoslezskému hejtmanovi Ivo Vondrákovi, který z hnutí vystoupil koncem letošního února po neshodách s celostátním vedením, jež ho předtím navrhlo vyloučit. Vondrák hnutí kritizoval veřejně v médiích a v lednové prezidentské volbě vyjádřil podporu Petru Pavlovi, který kandidoval proti stranickému kandidátovi ANO Andreji Babišovi.

„Jednání klubu proběhlo zcela standardně. Bavili jsme se o programu zastupitelstva. O podpoře pana hejtmana jsme se bavili už v minulosti a nic se na tom nezměnilo,“ prohlásil krajský šéf ANO Josef Bělica po jednání klubu zastupitelů, jemuž předsedá.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26303 lidí
K této zprávě se již vyjádřil první místopředseda hnutí Karel Havlíček. „Rozumím, že krajští zastupitelé nechtějí ke konci funkčního období dělat radikální změnu, je to spíš o panu Vondrákovi. On by si měl sám zhodnotit, jestli mu přijde férové zůstávat ve funkcích, kam se dostal zejména díky voličům hnutí ANO,“ uvedl pro ČTK.

„Stalo se to, co jsem očekával – že se budou projednávat pouze body, které budeme řešit v pátek na zastupitelstvu, protože klub zastupitelů mi vyslovil svou podporu a nic se na tom nemění. Pevně věřím, že jsme to, co jsme vždycky byli. Budeme pragmatičtí, věcní. Jde nám o to, abychom zajistili fungování krajské politiky, kterou jsme tady nastartovali,“ prohlásil dnes Ivo Vondrák. Nechal se také slyšet, že uvnitř krajského hnutí necítí žádné napětí. Návrh na změnu na postu hejtmana prý nebude podávat nikdo z hnutí ani z opozice.

„Samozřejmě v politice se říká: Nikdy neříkej nikdy. Ale já předpokládám, že v klidu naše volební období dotáhneme do konce a nastartujeme to, co se teď už děje, to znamená transformaci, která je financována z Evropské unie,“ komentoval situaci Vondrák.

Z hnutí ANO již dříve vystoupil také ostravský primátor Tomáš Macura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AKS

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…