Vondrův pád byl důstojný. Deníky komentují odchod ministra obrany

29.11.2012 6:28

Pád ministra obrany (Alexandra) Vondry není překvapením. Čekal se, visel ve vzduchu, opozice se jej domáhala neustále, premiér (Petr Nečas) jej odkládal, zřejmě taktizoval a hledal podle nějakých svých kritérií a schválení rozpočtu nejvhodnější okamžik, míní autor komentáře Mladé fronty Dnes (MfD). Vondra oznámil rezignaci ve středu, prý kvůli prohře v senátních volbách.

Vondrův pád byl důstojný. Deníky komentují odchod ministra obrany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Jeho pád je podle MfD zvláštní a důstojný. Premiér jej označil za nejlepšího a nejkompetentnějšího ministra obrany a za nejlepšího člena vlády v širším politickém smyslu. Přesto jej propouští, ačkoliv kvalitních lidí je "méně než málo". "Jeho odchod má důvody ryze politické. A politika je vždy kombinace reality s iracionálnem," píše komentátor.

Pravicová naděje zhasla

Podle Lidových novin (LN) odchází Vondra pozdě - nevčasná rezignace zakryje jeho celé angažmá v Nečasově vládě. V okamžiku, kdy ještě o něco šlo, nekonal, a když už je i opozici vlastně jedno, zda to s ostudou doklepe do příštích voleb, rezignuje.

Odchod z ministerského postu je podle deníku jen završením sešupu, který Vondru letos "potkal". Ztratil totiž nejprve senátorský mandát a poté i stranickou funkci. "Přitom za pádem politika, kterého mnozí považovali za naději pravicové scény, nestojí žádný gigantický soubor zločinů a poklesků, ale jediná aféra Promopro," míní komentátor LN.

Kdo Vondru nahradí

Že předražená zakázka z doby českého předsednictví EU "rozleptala" Vondrovu kariéru, si myslí i autor článku v Hospodářských novinách (HN). Přitom sám Vondra rozjel na obraně protikorupční operaci, která ušetří státu desítky miliard, připomínají HN. Jenže přihlížel absurdnímu předražování, zavánějícímu korupcí. Tedy dělal stejné chyby, za něž propouštěl na obraně. A to nelze ustát, píše list.

Důležité teď bude, kdo Vondru nahradí. Zda to bude člověk nadaný alespoň takovou odvahou, jako měl Vondra, než z ní udělal prázdné heslo na billboard, uzavírají HN.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …