Vraťte 766 tisíc. A nejen to. Vláda zatlačí na Agrofert

24.07.2022 11:16 | Komerční článek

Ještě když strany dnešní vládní koalice – tedy ODS, lidovci, TOP 09, Piráti a STAN – byly v opozici, slibovaly, že si posvítí na dotace udělené Agrofertu v časech, kdy byl šéf hnutí ANO Andrej Babiš premiérem. A jak slíbily, tak udělaly. Ministerstvo zemědělství vedené Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL) zahájilo příslušná správní řízení.

Vraťte 766 tisíc. A nejen to. Vláda zatlačí na Agrofert
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Andrej Babiš (ANO)

Evropská unie několik let zkoumala střet zájmů šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který ještě jako premiér spolurozhodoval o rozdělování dotací na evropské úrovni a současně jako majitel holdingu Agrofert čerpal výhody z takto udělovaných dotací. Auditoři Evropské komise konstatovali, že v této věci střet zájmů skutečně existoval.

Česká ministerstva teď řeší, jaké dotace budou chtít vrátit po Babišově holdingu dočasně odloženém v jeho svěřenském fondu.

Podle informací deníku Právo teď ministerstvo zemědělství prošetřuje jeden z projektů.

„Prováděcí rozhodnutí Evropské komise vylučuje z financování jednu platbu ve výši 30.606,96 eura, což je zhruba 766 tisíc korun. Státní zemědělský intervenční fond bude v rámci standardního správního řízení požadovat vrácení vyplacené částky,“ sdělil mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Ale tím to nemusí skončit. Agrofert možná bude vracet peníze i z dalších dotací. Dokud u jednotlivých projektů probíhá správní řízení, nelze je podle ministerstva komentovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…