Vražda vlastního velvyslance a provokace v Sudetech. A pak to spustíme. Přesně před osmdesáti lety schválil Hitler plán útoku na ČSR

21.04.2018 11:45

Přesně před 80 lety, 21. dubna 1938, stanovil Adolf Hitler svůj Zelený plán (Fall Grün). Na schůzce s vrchním velitelem Wehrmachtu Wilhelmem Keitelem stanovil bleskový útok německé armády na obsazení sousedních území. Píše o tom server České televize.

Vražda vlastního velvyslance a provokace v Sudetech. A pak to spustíme. Přesně před osmdesáti lety schválil Hitler plán útoku na ČSR
Foto: pevnosti.kvalitne.cz
Popisek: Signatáři mnichovské dohody

Svůj plán na rozdrcení republiky měl začít Adolf Hitler slovy o tom, že je jeho nezměnitelným rozhodnutím zničit v blízké budoucnosti vojensky Československo. Zelený plán nakonec realizován nebyl – místo něj přišla Mnichovská dohoda. První Hitlerův plán pro případ války s Československem podle serveru vznikl už v květnu 1935, kdy nesl název Schulung. 

  • Původní text ZDE.

Jak server uvádí, finální verze předpokládala nasazení pěti armád o síle 39 divizí. Část důstojníků však proti útočné válce vystupovala, neboť se domnívala, že třetí říše není na válečný konflikt připravena. I když se Hitler nepohodlných důstojníků zbavil, pochopil, že Západ nechce riskovat válečný střet kvůli Československu. 

Hitler tak dokonce vymyslel i záminku k útoku – vyvolat ji měli stoupenci Sudetoněmecké strany Konráda Henleina. Nepokoje, jež vypukly v září 1938, však byly za dva dny potlačeny. Nový útok se měl odehrát 30. září 1938, o den dříve však došlo k podpisu mnichovské dohody. 

Hitler pro útok plánoval i velmi údernou záminku. Vzhledem k tomu, že útok na Československo byl značně problematický, chtěl Hitler záminku, která by svět skutečně šokovala. Nacistický vůdce plánoval kombinaci dlouhodobého a značně medializovaného napadání německé minority v Sudetech, které měly vyprovokovat jednotky henleinovců, a šokující události. Počítalo se například z vraždou německého velvyslance, ze které by byli obviněni Češi.

V září 1938 nakonec plán využit nebyl, ale jeho první dlouhodobá fáze- zvyšování napětí v Sudetech- už od léta 1938 probíhala.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…