Vše je připraveno, vzkázal Fiala přes tisk Zemanovi. Pokud nejmenuje vládu i s Lipavským...

11.12.2021 14:47

Petr Fiala poslal na Hrad jasný vzkaz. Neustoupím. A jal se vysvětlit proč. Prý tady nejde o přání stávajícího prezidenta Miloše Zemana, ve věci jmenování Jana Lipavského ministrem zahraničí, ale o něco mnohem podstatnějšího. Vedle sporu o jmenování vlády pár slovy okomentoval i možnou prezidentskou kandidaturu Miroslava Kalouska (TOP 09).

Vše je připraveno, vzkázal Fiala přes tisk Zemanovi. Pokud nejmenuje vládu i s Lipavským...
Foto: Fotoarchiv KPR, foto Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval Petra Fialu premiérem.

Každou hodinou je stále jasnější, že mezi Hradem a vládou, respektive mezi prezidentem Milošem Zemanem  a premiérem Petrem Fialou se rozhoří boj. Ačkoli není jasné, zda mu k tomu Ústava ČR dává prostor, prezident se rozhodl vetovat Jana Lipavského (Piráti) a nejmenovat ho ministrem zahraničí. Své rozhodnutí odůvodnil mimo jiné tím, že bakalář Jan Lipavský nemá na tento post dostatečné vzdělání.

Petr Fiala dal však v rozhovoru pro Právo najevo, že prezidentovi neustoupí; bude po něm chtít, aby jmenoval vládu jako celek – a pokud to prezident odmítne udělat, podá kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu ČR. Neboť podle Ústavy nese za vládu odpovědnost premiér a proto by si ji také měl sestavit tak, jak uzná za vhodné, a ne tak, jak se to líbí prezidentovi republiky. Tak to vidí Petr Fiala. Ale prozatím stále věří, že i prezident bude Ústavu respektovat a že příští týden vládu jmenuje celou, takže nebude třeba kompetenční žalobu podávat.

„Tato situace pro nás není překvapením, od počátku jsme byli připraveni na všechny varianty. Máme nachystáno vše potřebné a přesně víme, co budeme dělat. Konkrétní kroky oznámím v pondělí po schůzce s prezidentem republiky,“ uvedl Fiala.

Podle Fialy nikdo neupírá prezidentovi právo diskutovat se členy vlády, případně i budoucí vlády. Ale to nic nemění na tom, že odpovědnost za vládu nese před Sněmovnou premiér.

„Jde o podobu a nastavení ústavního systému v naší zemi. Česká republika je parlamentní demokracie, a pokud se nechceme posouvat k poloprezidentskému systému, musíme jednou provždy určit kompetence premiéra a prezidenta ohledně jmenování vlády. ... Čekají nás další prezidentské volby, nevíme, kdo v nich uspěje, a je tedy o to důležitější, aby bylo v takových věcech jednou provždy naprosto jasno,“ zdůraznil Fiala.

Pokud jde o prezidentské volby, Fiala odmítl přiživovat spekulace o tom, kdo všechno by mohl kandidovat a kdo ne. Nechtěl komentovat ani případnou kandidaturu exposlance Miroslava Kalouska (TOP 09).

„Nebudu přiživovat spekulace o potenciálních kandidátech, to je věc jednání. Uvidíme v dalších týdnech a měsících, který kandidát má největší šanci a za kterým se jako koalice Spolu můžeme spojit. Cíl je zřejmý: aby zde byl silný kandidát, který má šanci volby vyhrát,“ zdůraznil Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…