Vše sežerou Češi? Nákupy v Polsku: Fiala, vztek, nový vývoj

23.11.2022 9:51 | Komentář

„Jedu na noční, všude Češi, vracím se z noční, všude Češi,“ postěžoval si podle ČTK obyvatel polského příhraničí a ptal se, zda Češi vůbec spí. Důvod? V Polsku jsou ceny potravin výrazně nižší díky kurzu zlotého a zrušení DPH na některé základní potraviny. Češi dělají nájezdy na polské obchody blízko hranic a Poláci si stěžují, že na ně zbudou jen prázdné regály, že se nedostanou k čerstvému ovoci a zelenině, a mají obavy z toho, co bude před Vánoci. Jídlo vyvolává nevraživost. ParlamentníListy.cz se ptaly, zda je oprávněná a co s tím?

Vše sežerou Češi? Nákupy v Polsku: Fiala, vztek, nový vývoj
Foto: FCB
Popisek: Nákup z Polska

Jedna žena z Bogatynie, kterou cituje Gazeta Wyborza, tvrdí, že šla do obchodu jednoho řetězce a před šestou ráno stáli Češi ve frontě a ona nic nekoupila. V supermarketu bylo tolik lidí, že nemohla projít mezi regály. Objevila se i výzva místního politika Artura Sienkiewicze, který na parkovištích před obchody rozdával zákazníkům z aut s českými poznávacími značkami letáky, aby byli slušní a brali ohled na své polské sousedy. „My, obyvatelé obce Bogatynia, chceme, aby naše děti měly přístup k čerstvému zboží (zelenině, ovoci). Pomalu to začíná být nemožné, přicházíme do obchodů a stále častěji nacházíme prázdné regály,“ píše ve výzvě s dodatkem, že Polákům vadí, že zákazníci z Česka po kartonech vykupují jogurty, máslo nebo maso.

Co by kamenem dohodil od Bogatyně, v Hrádku nad Nisou, bydlí hejtman Libereckého kraje a předseda Starostů pro Liberecký kraj Martin Půta, který situaci sleduje téměř v přímém přenosu. „Nákupní turistika v pohraničí funguje za každého režimu. Má generace si určitě pamatuje, jak jel člověk do Žitavy (německé město hned vedle polské Bogatyně a českého Hrádku nad Nisou, pozn. autora) ve starých botách a vracel se v nových, aby nemusel platit celní poplatky. Teď je to vyhrocené rozdílem v cenách potravin mezi Polskem a Českou republikou tím, že je v Polsku zrušené DPH na potraviny a zároveň se vychýlil významně kurz koruny a zlotého. Takže se prostě vyplatí jet na nákupy do Bogatyně a dalších polských měst pro větší množství lidí. O víkendu vidím pražské či středočeské značky úplně běžně. Pak je to samozřejmě tak, že když je v Polsku všední den a u nás svátek, tak čeští nakupující ráno vybrakují v obchodech úplně všechno a Poláci, když jdou odpoledne z práce, tak jsou samozřejmě naštvaní, když si nemůžou koupit třeba máslo. Podle mě to směřuje k tomu, že v nějakých obchodech bude omezeno nakupování počtu věcí na určité množství, což se při slevových akcích děje i u nás. Z toho je pak ta zjitřená nálada, že opravdu v některých obchodech nebylo odpoledne nic. Částečně je to vina i těch obchodů, že vědí, kdy jsou v Česku svátky, a mohou očekávat nákupní hody,“ řekl a ještě doplnil už výše uvedenou věc s letáky. „Dokonce vím o jednom okresním radním v Bogatyni, který dává letáky do českých aut se zdvořilou prosbou, ať se při nakupování chovají jako lidi a neházejí kolem sebe zbytky balení a podobně. Dá se to přirovnat k oblastem postiženým hromadnou turistikou. Pro místní je to k nevydržení,“ přirovnal hejtman.

Své o tom ví i Jan Birke, starosta Náchoda, který leží blízko polských hranic. „Je to velký problém. Starostuji v Náchodě, který je na hranicích. Už v šest hodin ráno je v Polsku 70 metrů česká fronta před obchodem a potravinami. Odpoledne je prakticky vše českými občany vykoupeno. Není se ale přece čemu divit! Když máme dražší a mnohdy nekvalitní potraviny, než mají Poláci. Lidé nejsou hloupí a jdou tam, kde nakoupí levně a kvalitně. Nevraživost samozřejmě je, nejen v obchodech, ale i u benzínových pump,“ popsal bývalý poslanec ČSSD.

Jeho slova potvrdil i předseda ČSSD a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. „Když sledujete situaci třeba v Náchodě, vidíte davy lidí, kteří nakupují těsně za hranicemi. Je to neudržitelná situace. Sociální demokracie navrhuje už od února snížení DPH na potraviny, regulaci ceny a zároveň změnu zemědělských dotací. Potřebujeme výrazněji podpořit produkční funkce, zejména živočišnou výrobu. Krize na Ukrajině zatím nemá tak tragické důsledky v oblasti trhu s obilím, ale to se může změnit. Proto je potřeba být připraven i na podporu skladování a další regulaci trhu,“ vysvětlil.

„Podle mě se mají kroky dělat systematicky. Akce vyvolává reakci. Proto není možné si stěžovat. Poláci si za to mohou sami,“ okomentoval Tomáš Zdechovský, europoslanec za KDU-ČSL, místopředseda výboru pro rozpočtovou kontrolu EP.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…