Všechny kroky nově zvoleného venezuelského parlamentu jsou neplatné. Rozhodl o tom tamní soud

12.01.2016 9:19

Venezuelský ústavní soud prohlásil v pondělí za neplatné všechny kroky nově zvoleného parlamentu ovládaného opozicí proti vládě socialistického prezidenta Nicoláse Madura. Informovala o tom agentura AFP. Soud tak reagoval na nedávné složení přísahy tří opozičních poslanců, jejichž mandáty soudci v prosinci pozastavili.

Všechny kroky nově zvoleného venezuelského parlamentu jsou neplatné. Rozhodl o tom tamní soud
Foto: Archiv
Popisek: Venezuela

Soudci budou podle včerejšího prohlášení považovat za neplatné všechny kroky schválené Národním shromážděním, pokud v něm budou nadále zasedat tři dříve suspendovaní poslanci. Národnímu shromáždění soud podle agentury AP nařídil, aby tuto trojici zákonodárců zbavilo funkcí.

Ústavní soud pozastavil mandát tří opozičních poslanců a jednoho socialistického zákonodárce na konci prosince. Opozici tak připravil o dvoutřetinovou většinu v novém parlamentu. Minulou středu ale zvolení kandidáti opoziční koalice Stůl demokratické jednoty (MUD) přísahu i přesto složili.

Parlamentní volby vládu nezmění

Starý venezuelský parlament ovládaný socialisty před svým rozpuštěním stihl schválit 13 nových ústavních soudců, kteří vzápětí rozhodli o neplatnosti volby čtyř poslanců.

Dvoutřetinovou většinu by chtěla MUD využít mimo jiné k prosazení referenda o sesazení prezidenta Madura, jehož mandát končí až v roce 2019, o odvolání soudců nejvyššího soudu, změně ústavy či přijetí amnestie pro politické vězně.

Prezident Maduro a jeho socialisté se od porážky v prosincových volbách snaží různými kroky udržet vliv na dění v zemi. Ve Venezuele je prezidentský systém, takže po parlamentních volbách se vláda nezmění. Maduro ovšem minulý týden jmenoval novou vládu, která si má poradit s ekonomickou krizí i s novým „buržoazním parlamentem“.

reklama

autor: vam, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…