Všechny vrátíme domů. Všechny, slibuje Netanjahu. Biden spustil o statečných duších

23.11.2023 9:46

Podle agentury Reuters mělo během čtvrtka vstoupit v platnost dojednané čtyřdenní příměří mezi teroristy z Hamásu a izraelskými vojáky. Server izraelského listu upozornil, že by mohlo být propuštěno až 98 rukojmí unesených z Izraele 7. října, z toho 40 dětí. Očekává se, že mezi rukojmími, které mají být propuštěni, budou tři Američané, včetně tříleté dívky. Obě strany – jak Izraelci, tak Palestinci – však hlásí do světa, že nehodlají upustit od svých cílů. Izraelci trvají na tom, že Hamás zlikvidují a ozbrojenci Hamásu hlásají do světa, že vyženou izraelské okupanty.

Všechny vrátíme domů. Všechny, slibuje Netanjahu. Biden spustil o statečných duších
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

Svět v čele s generálním tajemníkem OSN Antonio Guterresem uvítal uzavření dočasné zastavení bojů mezi ozbrojenými silám Státu Izrael a palestinskými teroristy z hnutí Hamás. Z izraelské strany zaznělo, že pokud bude propuštěno více rukojmích, příměří by mohlo trvat víc než 4 dny a palestinský zdroj uvedl, že do konce měsíce by mohlo být propuštěno celkem až 100 rukojmích. Toto příměří by podle jednoho z egyptských zdrojů teoreticky mohlo začít ve čtvrtek v 10 dopoledne, ale prozatím se čeká na potvrzení z izraelské strany.

„Očekává se, že mezi rukojmími, které mají být propuštěni, budou tři Američané, včetně tříleté dívky, jejíž rodiče byli zabiti 7. října, uvedl vysoký americký představitel,“ uvedla agentura Reuters.

 Saúdskoarabský ministr zahraničí princ Faisal bin Farhan Al Saud uvedl, že dohodnuté rozšíření přístupu pro humanitární pomoc by se mělo stát trvalým. Součástí dohody o čtyřdenním příměří totiž je i bod, podle něhož se do pásma Gazy mají dostat kamiony s humanitární pomocí. Tolik kolik bude aktuálně možné.

Obě strany – jak Izraelci, tak Palestinci – však hlásí do světa, že nehodlají upustit od svých cílů. Izraelci trvají na tom, že Hamás zlikvidují a ozbrojenci Hamásu hlásají do světa, že vyženou izraelské okupanty.

„Válka pokračuje, budeme v ní pokračovat, dokud nedosáhneme všech našich cílů,“ řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Podle serveru listu Jerusalem Post Netanjahu také slíbil, že všichni rukojmí budou propuštěni, včetně dvou izraelských zajatců, které Hamás zadržuje od roku 2014 a 2015 – Avera Mengistu a Hisham al-Sayed. „Všechny vrátíme domů. A když říkám všichni, myslím tím všechny,“ řekl izraelský premiér.

Server upozornil, že podle zpráv Palestinců izraelští vojáci zadrželi ředitele nemocnice Al Shifa. Izraelci trvají na tom, že pod nemocnicí vybudovali ozbrojenci z Hamásu síť tunelů, které využívají jako bojový opěrný bod.

Jerusalem Post také napsal, že dojednané čtyřdenní příměří vstoupí v platnost až v pátek, kvůli neshodám, které vypluly na povrch na poslední chvíli. Sporná dohoda, kterou vláda schválila ve 2:30 ve středu 47. dne války, by mohla vést k propuštěná 40 dětských rukojmí a 58 žen. O to, aby bylo prosazeno co nejvíce žen a dětí se podle serveru zasazoval především prezident USA Joe Biden, kterému se podařilo dosáhnout toho, že bude propuštěno více žen a dětí, než bylo původně v plánu.

„Jsem potěšen, že tyto statečné duše, které prošly nevyslovitelným utrpením, se znovu shledají se svými rodinami, jakmile bude tato dohoda plně implementována,“ napsal Biden.

Někteří z těch, kteří jsou zadrženi jako rukojmí, mají dvojí izraelsko-americké občanství.

V první fázi má být propuštěno 30 dětí.

„Jako prezident nemám vyšší prioritu než zajištění bezpečnosti Američanů držených jako rukojmí po celém světě,“ prohlásil Biden. „A nepřestanu, dokud nebudou všichni propuštěni.“

Šéfredaktor serveru Times of Israel David Horovitz nabídl úvahu vysvětlující, proč izraelská vláda nakonec přistoupila na uzavření několikadenního příměří, i když je vláda židovského státu přesvědčena, že to teroristům z Hamásu dá šanci se nadechnout.

Horovitz připomněl, že ministr válečného kabinetu Benny Gantz na tiskové konferenci prohlásil, že Izrael má potenciálně „desetiletí“, během nichž může Hamás zničit, zatímco požadavek zajistit propuštění rukojmích je třeba vyřešit hned.

„Tento vyvinutý způsob myšlení je jádrem dohody, kterou přes noc od úterý do středy schválil celý izraelský kabinet,“ napsal k tomu šéfredaktor. Je zřejmé, že Izrael by také chtěl, aby IDF samy lokalizovaly a zachránily všechny, nebo alespoň více rukojmích – bez nutnosti jakékoli dohody s teroristy, jakéhokoli propuštění vězňů palestinské bezpečnosti, jakéhokoli zastavení války. Ale ani tato možnost, jak bylo ministrům řečeno, nebyla k dispozici,“ pokračoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…