Všichni na jednom místě. Na Hrad se sjely špičky obranného průmyslu

13.03.2024 12:50

Pražský hrad se v těchto dnech stal středobodem pozornosti celé Severoatlantické aliance. Konala se zde totiž mezinárodní bezpečnostní konference u příležitosti oslav 25. výroční od vstupu České republiky do NATO. O její důležitosti svědčí účast řady významných osobností včetně bývalého amerického prezidenta Billa Clintona. Mezi řadou osobností pak nechyběl český prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala, ale také mnozí představitelé obranného a bezpečnostního průmyslu.

Všichni na jednom místě. Na Hrad se sjely špičky obranného průmyslu
Foto: Archiv PL
Popisek: Konference Naše bezpečnost není samozřejmost na Pražském hradě

„Je nám ctí být partnerem významné této konference. Ta otevírá a zdůrazňuje klíčová témata, která byla ještě nedávno před válkou na Ukrajině veřejností vnímána za samozřejmá,“ řekl Jiří Podpěra, prezident skupiny Omnipol, která se stala jedním z partnerů konference. „Témata, která na konferenci zaznívala, jako je silná aliance NATO, podpora rozvoje domácího a evropského obranného průmyslu a posílení naší obranyschopnosti, jsou v této době velmi důležitá. Je jim proto potřeba věnovat speciální pozornost,“ dodal.  
 
 
Dalším partnerem konference byla například společnost Colt CZ Group, která je partnerem ozbrojených složek aliančních členů. „Severoatlantická aliance, která je zárukou naší svobody, suverenity a demokracie, zároveň letos oslaví 75 let od svého vzniku, během nichž se mnohokrát úspěšně adaptovala na změny globálního bezpečnostního prostředí,“ uvedla Eva Svobodová, ředitelka pro vnější vztahy. 
 
Příležitost setkat se mimo jiné s bývalým americkým prezidentem Billem Clintonem nebo např. bývalým generálním tajemníkem NATO Lordem Robertsonem si nenechali ujít i další představitelé českého průmyslu. „Tato prestižní česká národní konference se koná každoročně od roku 2014. Špičky politické reprezentace a přední bezpečnostní experti se zde scházejí, aby zhodnotili minulé období a představili plány na další postup při zajišťování obrany a bezpečnosti České republiky,“ komentoval svou účast Jakub Gabriel, generální ředitel společnosti Ray Service, která je zapojena do dodávek 246 švédských bojových vozidel pěchoty CV90. 
 
Do oslav se zapojily i alianční armádní stíhací letouny, které důležitý bezpečnostní milník připomněly přeletem nad Prahou. Šest stíhacích letounů letělo podél toku Vltavy, nad Karlovým mostem proletěly v úterý krátce po půl jedenácté. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tolik agresorů a válečných štváčů se jen tak nevidí !!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebolero22 , 13.03.2024 13:07:02
Útočníci ze Severoatlantického paktu na posezení u kávy a zákusků ! :-))))))))))))))))))))))))))

|  7 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …