Všichni si z nás dělají legraci. Kulturní redaktorka Mirka Spáčilová je zneklidněna vývojem kolem Ivo Rittiga

30.09.2014 8:23

„Dobrý večer, milí diváci, také dnes Ivo Rittiga zadrželi, a zase pustili." Tak by prý mohly vypadat televizní Události třeba za deset let. Kulturní recenzentka MF Dnes Mirka Spáčilová se obává, že to není až taková nadsázka, protože v poslední době se tomu chování orgánů činných v trestním řízení začíná blížit.

Všichni si z nás dělají legraci. Kulturní redaktorka Mirka Spáčilová je zneklidněna vývojem kolem Ivo Rittiga
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah - ilustrační foto

První zatčení Ivo Rittiga bylo podle ní senzace, druhé trochu napínavější detektivka, ale nyní, napotřetí, už nestálo ani za sázky hospodským štamgastům. Všichni tak nějak tušili, že Rittig, odvedený teatrálně zásahovkou, po osmačtyřiceti hodinách spokojeně odejde zpátky domů.

Orgány činné v trestním řízení se podle Spáčilové začínají dostávat na úroveň demonstrrativního sebevraha, který stále vyhrožuje, že si něco udělá. A když se pak skutečně chce věšet, ostatní ho jen znuděně pozorují.

Kulturní recenzentka má dojem, že si tu zjevně všichni dělají legraci. Rittig si ji prý dělá z vyšetřovatelů, vědom si toho, že mu jeho čachry mohou jen těžko prokázat. Policisté a státní zástupci si prý naopak dělají legraci z Rittiga neustálým předvoláváním, zavíráním a opětovným propouštěním. Obě strany si pak dělají legraci z veřejnosti, naivně věřící, že existuje cosi jako spravedlnost.

Národ oplácí tím, že jej bombastická show začíná nudit. „Při prvním gestu statečných státních zástupců je národ v internetových diskuzích posílal rovnou na Hrad, dneska se posmívá sérii blamáží, podezírá je a posílá - však víte kam,“ píše Spáčilová. „Orgány“ pak varuje, že sympatie veřejnosti se mohou velmi snadno přelít na stranu těch, které zákon stíhá. Nikdo totiž nemá rád nesmyslné štvanice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…